Heron

Terörle mücadelede, çok önemli bir yere sahip olup, istihbarat elde etmek için kullanılan heron yani insansız casus uçaklar şu sıralar ülkemizin de gündemini meşgul etmektedir.

Bir süre önce, İsrailden yıllık 10 milyon dolar karşılığında kiralananan uçak belirlenemeyen bir nedende dolayı arzılanıp düşmüştü.

Türk silahlı kuvvetleri istihbaratını güçlendirmek için, İsrail’ e insansız uçaklardan 10 adet sipariş verdi. Bu uçaklardan 1 tanesi 18 milyon dolar fiyatında.

Peki bu uçaklar ne tür özelliklere sahip:

350 km menzile kadar görüntü transferi yapabilmekte,

Gece görüş özelliğiyle, teröristleri günün her saatinde görüntüleyebilmekte,

Aynı anda 10 hedefi saptayıp rapor gönderebilmekte,

Bunlarla beraber anlık raporlama yapabilmektedir. Bu da hedeflerin imha edilmesine çok yardımcı olacak bir özelliktir. Umut ediyorum ki yeni uçaklarımız vatanımız miiletimiz için hayırlı işlere vesile olurlar.

Öğrenim Kredisi

 

Şu sıralar üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumunun sitesine girip öğrenim kredisi, başbakanlık bursu, yurt ve Katkı kredisi başvurusu öğrenim kredisiyapmaya çalışıyorlar ve bu öğrencilerin kafasında bir takım soru işaretleri var. ” Öğrenim kredisi nedir?, Başbakanlık bursu nedir? . Katkı Kredisi nedir?” gibi sorular öğrencilerin kafasında yer işgal etmekte. Bir önceki yazımızda, Başbakanlık bursu nedir? sorusuna cevap vermiştik. Bu yazımızda da öğrenim kredisi hakkında bilgi vereceğiz.

Öğrenim Kredisi Nedir?


Öğrenim kredisi, Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğünce üniversite öğrencilerine her ayın 7 sinden verilen karşılıklı burstur. Karşılıklı derken, öğrenim kredisini almadan önce bir senete imza atarsanız ( o günün toptan eşya fiyatları ve tüketici eşya fiyatlarına göre) ve üniversiteye bitirdikten 2 sene sonra, öğrenim kredisi borcunuzu ödemeye başlarsınız.

Öğrenim kredisi hakkında bilinmeyenleri merak edilen sorularla cevaplandıracağız.

Üniversiteyi yeni kazandım, öğrenim kredisi başvurusu yapmak istiyorum nasıl olacak?
Kredi ve Yurtlar kurumunun sitesini girip, kredi ve yurt başvurusu yapıyorsunuz. Bunu elektronik ortamda size verilen formu doldurarak yapıyorsunuz.

Alttan derslerim var, öğrenim kredisi kesilir mi?

Alttan ne kadar dersiniz olursa olsun, öğrenim krediniz sene veya dönem uzatmadıkça kesilmez.

Üniversitede okuyorum, sene uzattım öğrenim kredisi kesilir mi?

Üniversitede okuyup, seneniz veya döneminiz uzatıdığı zaman, öğrenim krediniz, normal şartlarda mezun olacağınız tarihe kadar verilir. Ancak krediniz mezun olmanız gereken tarihi takip eden Eylül ayı içerisinde kesilir.

İşkur Kurs Kayıtları

Küresel ekonomik krizin etkileri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdede hissediliyor. Bu durumdan en az zaaiyatla kurtulmak isteyen hükümet çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerden bir tanesi İşkur’ un işsiz vatandaşlara yönelik açmış olduğu kurslar.

İşkur kursuna kayıt yaptırıp 6 ay boyunca kursa devam etmeniz durumunda, kurs bitiminde iş bulana kadar ayda 260 ytl para alacaksınız.

Eğer işsizseniz bu paraya da ihtiyacınız varsa, hiç durmayın bulunduğunuz ilin iş ve işci bulma kurumuna başvurunuz. 6 ay kurs=ayda 260 ytl bence iyi para bu devirde kimse kimseye bu kadar para vermez diye düşünüyorum.

Mamografi

Mamografi, meme muayenesi esnasında memede şüpheli bir kitle bulunması durumunda bu kitlenin yerinin ve niteliklerinin belirlenmesi amacıyla yardımcı bir tanı testi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla beraber meme kanseri açısından hiçbir risk faktörü bulunmayan, hiçbir şikayeti olmayan ve yıllık yapılması önerilen meme muayenesi normal bulunan kadınlara da belli aralıklarla meme kanseri tarama testi olarak rutin mamografi önerilmektedir. Mamografi "normal" olarak rapor edildiğinde gerçekten bir sorun olmama ihtimali %90'lara varmakta, bu da mamografinin ne kadar etkili bir tarama testi olduğunu göstermektedir. İşlem esnasında belli miktarda bir radyasyona maruz kalınsa dahi mamografinin erken tanı açısından önemi düşünülürse, alınan bu radyasyon dozunun ihmal edilebilecek kadar düşük olduğu söylenebilir.

Bu aşamada öncelikle belirtilmesi gereken bir konu mamografi incelemesine mutlaka dikkatli bir meme muayenesinin de eklenmesinin erken tanı olasılığını artırma açısından son derece önemli olduğudur. Bu meme muayenesi bu konuda tecrübeli bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından veya bir Genel Cerrahi Uzmanı tarafından gerçekleştirilir.

Neden Rutin Mamografi?

Meme kanseri kadınlarda nispeten sık görülen bir kanser türüdür. Ülkeden ülkeye yapılan istatistikler farklılık gösterebilmekle beraber çoğu ülkede kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında meme kanseri akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı almaktadır. İstatistikler her 12 kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanacağını ve hastalığa yakalanan her 25 kadından birinin bu nedenle hayatını kaybedeceğini göstermektedir.

Tarama testlerinin amacı bir hastalığın ortaya çıkacağını önceden anlamaya çalışmak veya hastalığı erken evresinde yakalamaktır. Bu, hastalığa bağlı ortaya çıkacak sorunların azalmasına önemli katkılarda bulunur. Mamografinin kadınlara belli aralıklarla yapılmasının doktorlar tarafından şiddetle önerilmesi, bu tarama testi sayesinde meme kanserinin erken tanınabilmesiyle hastalığa bağlı ölüm riskinin %20-70 oranında azaltılabilmesidir.

Rutin Mamografi Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?


Günümüzde tarama amaçlı mamografinin meme kanseri açısından risk faktörü bulunmayan kadınlara 40 yaşında başlanması, 50 yaşına kadar 2 yılda bir, daha sonra yılda bir uygulanması önerilmektedir. Her yıl yapılan rutin jinekolojik muayeneler esnasında yapılan meme muayenesinde bir sorun saptanması durumunda veya kadının her ay kendi yaptığı meme muayenesi esnasında bir sorun saptaması ve bu sorunun doktor muayenesiyle doğrulanması durumunda mamografi yenilenir.

Otuz yaşından daha genç olan kadınlarda bir yandan meme dokusunun yoğun olması nedeniyle görüntülemenin zor olması, öte yandan meme kanseri görülme olasılığının oldukça düşük olması nedeniyle bu yaş grubundaki kadınlara rutin mamografi önerilmez. Genç bayanlarda meme dokusundaki sorunlar genellikle meme muayenesi ve meme ultrasonografisiyle aydınlatılır.

Ailesinde meme kanserli birey bulunan veya meme kanseri geliştirme açısından çeşitli risk faktörleri olan kadınlarda rutin mamografi aralıkları Genel Cerrahi Uzmanı'nın belirlediği şemaya göre uygulanır.

Hazal Kaya


Leyla Hazal Kaya (d. 1 Ekim 1990, Gaziantep) Türk dizi oyuncusu. İstanbul İtalyan Lisesi'nden mezun olmuş, Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Performans Alanı'nı kazanmıştır. 2007 yılında ilk kez Genco isimli bir televizyon dizisinde başrol oynadı.

Daha sonra Halit Ziya Uşaklıgil'in romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu dizisinde Nihal Ziyagil karakterini canlandırdı. Şu sıralar Adını Feriha Koydum dizisinde oyunculuk yapıyor.

Filmografisi

 Genco
 Aşk-ı Memnu
 Adını Feriha Koydum
_______________________________________

Boy : 160
Kilo : 47
Beden : 36
Yetenekleri :  Tiyatro, Dans, Keman, Oyunculuk
Nereli :  Gaziantep
Oynadığı Dizler :  Sıla, Acemi Cadı, Taşların Sırrı, & ( Genco )
Oynadığı Reklamlar :  Tofita, Ritmix ve Nescafe
Sevdiği Gruplar :  Beatles,The doors,Camel,Mfö,Hayko Cepkin

Çağatay Ulusoy

 
İstanbul Üniversitesi Peyzaj bölümü öğrencisi Çağatay Ulusoy yaklaşık 2 yıldır Selin Boronkay’ın ajansında modellik yapıyor.

Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu gibi bir çok ünlü ismi, sinema ve podyum dünyasına kazandıran Best Model yarışmasının 2010 erkek finalisti Çağatay Ulusoy kızların ilgi odağı oldu.

Günümüze kadar Aşkı memnu dizisi,akın-klip(başrol),maskeli balo dizisi,fo-re spor katalog çekiminde yer alan Çağatay Ulusoy ; 1,90 boyunda ve 82 kilodur.

Ayla Algan oyunculuk eğitimi,mankenlik yürüyüş dersi alan Çağatay Ulusoy’un geleceği oldukça parlak görünüyor.

Sagopa Kajmer - Günlerim Ağlak Şarkı Sözü

Sagopa verse:

günlerim ağlak
sabrın sonu selamete varsa da faydası yok
gözlerim sağanak
varsın sözüm olsun gülücük merhamet olmasın
defterim sığınak
yazdıklarım ayrılık damarında kan bitmiş
günlerim ağlak
sağlıcakla kal benden uzak dur yakın olma (x2)

ruhunu tamir ettir ve 2 yerinden bıçakla kendini
bazen neden bencilsin yada cok saf sen maf bu civarda yok mudur af
ama mahçupsun mahkum dalavere güler ağlar yapmacık bakışların
bi film gibi yalanların hakim gözlerin gözlerime
hep asildin oysa ki şu benliğimde taa düne
ama şimdi malesef tadilatta bu kalbim
kısık ateşte kaynar gerçeklerim
her şeyi sen bok etmiştin
günahını üzerime hipotekledin dişi kişilik
tek çekimlik duman tadında mayhoş tadın damaklarımda
yaşlı taş çocuk derin uykuda (yooo..)

günlerim ağlak
sabrın sonu selamete varsa da faydası yok
gözlerim sağanak
varsın sözüm olsun gülücük merhamet olmasın
defterim sığınak
yazdıklarım ayrılık damarında kan bitmiş
günlerim ağlak
sağlıcakla kal benden uzak dur yakın olma (x2)

Kolera verse:

dişi kişilik ilişikteki ilişkileri iliğine kadar hissederdi
guınnes rekoruna giren uzun lirikleri görseydi hele bilseydi
hüsrana sürekledi herkesi depresif enfeksiyonlarım
taşıyamadım kütlemi ruhuma aykırıymış yasa doğama
saatte 500 km beyin sarsıntılarım
tatminkarlığı tatsız tadı tatminsiz tarzı tarifsiz tastası eksiksiz
tamam kar tarihi tahminsiz yaşım neyse ne
ateşim 40, ne desem boş, tükürün suratıma ateşim düşsün
iyi akşamlar anlayamıyorum kendimi
hay seninli sıfatların öznesi
biraz iter misin hikayeleri çıkaramıyorum bu kafadan kendimi
lades kemiği gibi kıracaklar beni kopuverecek kafatasım
yaşamın arşı aşan alkışlamaları sevdiğini söyleme sevenime ayıp
2 artı 2 eşittir 5 çok üzülürdü görseydi quantes
testesteron salgılama hat safhada
yeni nesil köle çocuğu kaptı selam olsun sam amcanın dolarına
2 kaşık içimde kalan kahkaha
vitamin yetmez ayakta durmana kamburasatlarınız vıdıvıdılarınız malum
keser misiniz ikiye kendinizi ardından koşun kopuk kolunuzun
hırs ve arzunun kesiştiği yerde tutkunun esiri oldum
çok konuştun be kolera sus sırlar yorganın altına
kopmadan zincirleri yaşamın, şaka da kaldırmaz bunalımlarım

günlerim ağlak
sabrın sonu selamete varsa da faydası yok
gözlerim sağanak
varsın sözüm olsun gülücük merhamet olmasın
defterim sığınak
yazdıklarım ayrılık damarında kan bitmiş
günlerim ağlak
sağlıcakla kal benden uzak dur yakın olma (x2)

Sagopa Kajmer - Gam Tozu ve Dünyanın Ninnisi Şarkı Sözü

Sagopa Verse:
Zaman geriye dönmemek üzere kapını çarpan umursamaz
güvenim dört nala kaçan bir korkak, soğuk ısımı çalar.
Donan yüzüm alevsiz yanar. Kulak rengim pancar
Adımı anar lakırdılar.
Ya Allah!... Garibin başını yaktılar, onlar apse oydular.
Alnıma kabzeyi vurdular, güven evimi yaktılar,
hatrın hasını çaldılar. Yemin olsun duyan kulaklar,
dırdırlardan bıktılar.
hain davran, devran aylak, kıvran ahmak, yürür kervan
ürür it-köpek-çakal-salak-o !...
evet musikim sanattır, dibini beceren attır.
Sagopa stara addır.
İnan bu ayaklara giderek azalır derman.
Önümde melekten bozma şeytan, elinde soğuk tırpan
güneş gözünü açana dek, karabasanla hırpalan
kuma döner dağ olan, tedirgin keloğlan.
talan, bahçe bağ olan, yalan dilimden firak olan.
kalp bağımdan en güzel güldür yazık elimde solan
rabbim Sago viran, kimi zaman yalnızlık yaman
savursanda batıramayacak gemilerimi fırtınan

Nakarat:
Tabutlara sığmayacak kadar intihar var, şeytanın siparişi
dünyanın ninnisi olmuş sirenler, ya RAB bizi özler
Şah damarım attıkça yaşını silerim çeşmin, solar hayat resmin
umut nerdesin,yine bittin nerelere gittin ben seni göremeden?

Kolera Verse:
İlkin sizi tanıştırayım bu sadık devem Gubar-ı Gam
Öpeyim geçsin dizindeki yara dün girdiğimiz savaşta
bir kaç bedevi saldırdı, mübarek oldu bana gazam
hem beni korudu hem gönlümü sadık devem Gubar-ı Gam

Pejmürde etti bizi bu çöl develerin en sadığı
hilal çıktı uyku bastı yok mu çölün sığınağı
devem ağam dedi uzan sırtım eğri ama dayan
sensiz uyku bana haram anca senle manzaram

Gubar-ı Gam Esen'im dedi şurası akrep vadisi
sözleri seni incitmesin muşhurdur onların iğnesi
ağlamaktan kör olmuş onlar yüzünden çöl faresi
iplik ol da süzül onan sen nur onlar zifiri

Vadiye vardık yol kesildi tırmandı Gubar'a elçisi
kulağıma eğilip kulağın kepçe, dişin çarpık deli dedi
kepçe olsa duyar kulak ve bu diş koparır iğneni
yolum uzun gazla Gam bunlar zakkum meyvesi

Geçti aradan zaman sade duyan Rab ve Gam
çölden çorak gönlüm aç bu hasretinle uyuyamam
seni bulmak adına çabam, kumda gezip dolaşmam
ben karanlık bir kasabayım sabrımın adı Gubar-ı Gam

Nakarat:
Tabutlara sığmayacak kadar intihar var, şeytanın siparişi
dünyanın ninnisi olmuş sirenler, ya RAB bizi özler
Şah damarım attıkça yaşını silerim çeşmin, solar hayat resmin
umut nerdesin,yine bittin nerelere gittin ben seni göremeden?

Sagopa Kajmer - Bu Böyledir Şarkı Sözü

Sagopa Kajmer:

A haa
Tekrar biz, bizler
Bak önünde ateş at kendini ateşe
Hadi atsana at atmazsın değil mi çünkü sen akıllısın
Çok akıllısın biz deliyiz, sense akıllısın.

Meraklı bir avım ben, nerede avcı ?
Bütün kurşunlar cavcavcı
Özgürlüğümü istiyorum izninizle.
Bana emanet onca izle,
Dosdoğru arıyorsan gel peşimden beni izle!
Bana 3 dakika verin ve gerçeklikte tanışın,
Bana ufak bir şans verin büyüklük bende kalsın.
Ey uslanmaz başım Ağrı Dağı'na çıkmış inliyorsun
İn de ordan deniz seviyesinde konuşalım
Gördüklerim mi doğru yoksa sen mi yalansın?
Hayır sen gerçeksin ve gördüklerim gayet net.
O kadar ışıl ışılsın ki, seni fark etmemek imkansız.
Güneş sana sırtını dönse ay bırakmaz yalnız.
Kalbim atar cansız. Geçmez gün ahsız, vahsız,
Şu yaptığım rap denen şeyim kuralsız,
Var olunmaz ulan hayasız
Sahi hangimiz riyasız, hangi uyku rüyasız?

Nakarat:
Düşün bir kendini koy ateşin ortasına ve de yan, yan, yan
Sago Kaf Kef Kolo lov lov lov lov
Bu böyledir En tatlı yerinde uykudan uyan, uyan, uyan
Düşün bir kendini koy ateşin ortasına ve de yan, yan, yan
Sago Kaf Kef Kolo lov lov lov lov
Bu böyledir En tatlı yerinde uykudan uyan, uyan, uyan

Kolera:
Vedalaş benle ellerim
Kaçmak için girdiğim tünel uzadıkça uzadı ama
Bir girişi varsa bir de çıkışı olmalıydı
Bildiklerimi içine gömdü karanlık
Görme göreni kör yapıyor bu dünyalık
Dağılanları toplamaktan önüme bakamıyorum
Ben dağıtsam arkamı toplayan yok bulamıyorum
Çok da sıktım artık gayet ciddi ellerim
Şimdiden kıyamette bir yer arıyorum kendime serin
Her hakkım kendimde saklı ben kendimi kabuslara yatırdım
Her yer bataklıktı çırpındıkça boğuluyordum
Bir pencerem vardı camını açmadan bakardım dışarı
Bulutların şekillerinden resim çıkarırdım gün aşırı
Ne çok kandırmışlar beni
Ne çok bozmuşlar sizi
Kapıyı açmadıkça onlar kanırtmış bizi
Doğruyu söylemekte cesaretli göremedim sizi
Artık samimiyetinize güvenemem ben sizin
Dikkat et de geç olmasın ölüm saati çalarken seni
Durma zapla beni Sago Sagola beni

Nakarat:
Düşün bir kendini koy ateşin ortasına ve de yan, yan, yan
Sago Kaf Kef Kolo lov lov lov lov
Bu böyledir En tatlı yerinde uykudan uyan, uyan, uyan
Düşün bir kendini koy ateşin ortasına ve de yan, yan, yan
Sago Kaf Kef Kolo lov lov lov lov
Bu böyledir En tatlı yerinde uykudan uyan, uyan, uyan

Sagopa Kajmer - Ben Hüsrana Komşuyum Şarki Sözü

Benim sermayem çift el artı çift göz,
Karamsardan varan harbi doğru söz,
Acılarımsa köz..
Ah benim bu sisli yollarım,
Vay benim körpe ellerim,
Kara saçlı başım, dara düştü yarım.
Bazen bıktım, aslen yıkıldım,
Ve daldım derinlere, sığdan yıldım,
Beni toplasan otuz şirin yıldım,
Sabreden dervişin muradına vardım.
Bitmez kaderin uzun yolu,
Gidilemez tek binekle,
İçine sinmiş korkak çocuğu ileri doğru itekle,
Burada beklemekle sanma kalıcısın ya pekte,
Bak kaç milyar insanın yaşam bayrağı direkte.
Bu ses benim, dinle dinle dinle..
Uygunsuzca gidişlerin yolunu kesen haydut benim.
Bildiklerimden eminim, yaptıklarıma kefilim,
Gidenlerime vedayım, gelenlerime mirim.

[Nakarat]
Denedim olmadı, çabalarımın sonu nihayete varamadı,
Ben hüsrana komşuyum, yolları gözler mensubum.
Uykum kaçtı, iflasın eşiğine battı bu suçsuz gözlerime,hesabım ağırdır
Vardır şerrim de velakin kalanım hayırdır.

Bilmelisin yolunu bulman çok basit ve bedava,
Yapmamalısın bunu dava,
Sana dostum diyenler var ya, alayı hava.
En sert tekerlekler bile birgün mutlak kaçırır hava,
Hey gel yanaş!
Yaşın kaç? Hımm..
Yolun azını gitmişsin,
Tecrübe demek kalpte kalan izdir yanılma,
"Çok bildim"lik yaparsan çok düşmüşlük yaşarsın,
"Yok derdim"lik yaparsan dert görünce saparsın.
Elindeki ölümlü para, ev mülk taki vücut,
Rab cömertliğinde asla koymamıştır hudut,
Can yakmak pahasına mı icat oldu barut?
Ben gülüp selam ederken simaları nemrut.
Ben bu uğurda çok yoruldum, olsa zor da içim rahat.
Ruhum buruk, yüzüm sanık görsem hor da durum ortamızda,
Her şey açık meydanda..
Kaç kişi felci tattı iyi ve kötü arası cereyanında?

[Nakarat]
Denedim olmadı, çabalarımın sonu nihayete varamadı,
Ben hüsrana komşuyum, yolları gözler mensubum.
Uykum kaçtı, iflasın eşiğine battı bu suçsuz gözlerime,hesabım ağırdır
Vardır şerrim de velakin kalanım hayırdır.

Sagopa Kajmer - Ateşten Gömlek Şarkı Sözleri

Benim bir sırrım var açıklanmayacak kadar sır ....
Bundan çıkar hır
Patlamalar vuku bulur, dert kahır.
Sırdan geçer dilim olsa hale değer diken.
Bilmez bilen nadan olur ben ben diken.
Ya söylersen kim anlar? Söylemezsem bağlar gamlardan ağlar. Bu yıpranışla dağılır bütün.
Doymaz SAG0 yakar tütün.
İçindeyim oyunun büsbütün.
Hayatıma musallat oldu şöhret,ün.
Karıştı yarınım, bitti dün. Tedirgin bugün
Topla, çıkar nedir sonuç? Her kıyasla dilime değer.
Bıçağa ait keskin uç. Kimdir suçlu, kimde suç?
Öylesine kibirli ki biber yakmadan bırakmaz rahat.
Yarası ağır dilimin bulamıyorum kapatacak bant!
Üzerime gelin bakın dinamit bağlı gövdeme.
Yaklaşanı uçurum uçurtma misali pimden iplerle.
Fesatlar kapıma vardılar ellerinde güllerle.
İşlerine gelmediğinde saldırdılar aynı güllerin dikenleriyle! Vurdular siyah güllelerle

Nakarat x2

Giy ateşten gömlekleri bir bir yansın üzerin!
Ve dahi kır topraktan çömlekleri zaten tedirgin halim (Ve dahi)
Bir benim bir bendim ve bir kendim ortadayım
Bitmez derdim bu hal beni yer bitirir bildim


Aklıma gelen başıma geldi.
Başım yarıldı, aşım soğudu, yine iştahsızlık elinde oyuncak etti açlığımı.
Artık kartopu oynamak istemiyorum ellerim dondu.
Türlü saklambaç oyunlarından gözlerim yoruldu.
Nerdesiniz güven abideleri (he) cesaret haylazları? Gösterin bana altmışikiden tavşan yapan hokkabazları. Belirleyin karşımda durabilecek tüm küfürbazları.
Demirden mızraplarla kırdım sazları.
Deştim böğrümden kıyamadığım hazları. Verin bana yazları İlahi merhamet sarayı; Ya Hannan! Sensin Rana, sensin Mana, sensin Rahman, sensin Canan!
Ruhum işgalden kurtulmaz, vatan infilak eder alev ateş volkan, hislerim kırık var. Püskürüyor üzerime lav! Kıvılcım korlar! Elimdeki bir avuç dolusu su ile sönmez bu yangınlar.
Ben bir sırra sahibim, hayat uykusuna yatmış.
Ben çok dosta sahiptim, güvensizlik içine batmış.
Şahit olduğum birileri mutluluğu parayla kapmış!..

Nakarat x2

Giy ateşten gömlekleri bir bir yansın üzerin!
Ve dahi kır topraktan çömlekleri zaten tedirgin halim (Ve dahi)
Bir benimdir bendim ve bir kendim ortadayım
Bitmez derdim bu hal beni yer bitirir bildim

ateşten gömlekler,
topraktan çömlekler,
ne maymundan geldin,
ne de seni getirdi leylekler,
sagoya kulak ver...!!!

(sagoya kulak ver) x2

Sagopa Kajmer - Aklımın Odaları Şarkı Sözü

Emeklemekle başlar, hayatın yolları
Ayak nasır tutar, madalyon çift taraflı
Nacizane ben ozan dizelerim sızı
Hangi birimiz yasadi tek tarafli
Sorma gitsin
Yokuslarim nefes kesselerde ben yolumda
Sersefil çakil tasi modunda direnir oldum
Sebepsiz arbedemdin dilimde küfre döndün
Özürlerimdin bugüne kabulsüz bir teklif oldun

Keyfime degmeyin rüyalarimda karmasik teranelerde yazarim
Olsun varsin anlasilmaz olsun yunusun kalbi çöple dolsun
Körpe duygularimi kahpelere de verdim sahteliklerim menfi
Düslerimde karakter oldum üzgünlügüm kendime özgü
Son hatalarin yok telafi lüksü küskün düstüm müstakil bir onurun
Miras kaldi küskün,düsen aglamaz yazilarimin ana temasiydi
Ben bildim kendimi sessiz kaldim isyanlarimi da yüregime gömdüm
Mültecilerimi öldürdüm hepsini

Lolipop sekerleriyle 18'ine kadar flörtsün ve mahluk söyle adin nedir?
Kaç harften olusuyosun?
Kaçın sesli? Kaçın sessiz?
Kaç davranış sergiledin?
Kaçı yerli? Kaçı yersiz?

Koş saraylarima bulabilirsen beni
Konuş ve dertleş eskisi gibi
Bul seni getir bana hediyem ol
Aklımın odaları senle doldu taştı (x3)

Kolera:

İçim saptı rahatsız etti aşırı çarpıntılardaydı
Tersim düzüm karmaşıktı ağzım alıştı
Aşkım saf kadehte en sekinden ense kökümden damıtıldı
Cam bebektim acilinden
Arka bahçede horozun hakimiyeti
İşte eşli pişti eşini satmak üzereydi
Grevdeydi gözlerim ve ellerimde birkaç damla yaş birikti
Tedirgin edici değil mi Kolera oyuna gelmemekti
Tedavülde miyim hala takip ettir
Haliyledir içim geçmiştir
Ederi bedelimin değeridir kabiliyettir
Büyük marifettir empati
İffettir Virajdayken hissettirir
elemin elzemdir
Gözlerimde masum ifade acemi titreyiştir
Kim sebepse engelimdir
Ulan bu ne perhizdir?
Kimliksizim bu ne sadakattir Bizzat Kendime Rastladiğim Tutuşan Hayallere

Sagopa Kajmer - Af Benim İşim Değil Şarkı Sözü

Kolera
Huzurunda bir güneştim kapana kapana açılan
Affet, mağfiret et kudreti teksin başı ve sonu
Olmayan, nahoş olsun tüm dakikalar senin adını
Anmayan, duamı duydu, içime baktı, kabul etti
Gün doğmadan.
Herkesi iyi bilme !
Kötüye iyi demek günah hocam
Ey hayatı masal olmuş insan !
Senin hayatının masalından daha komik bir şey
Yoktur inan, git de düşüne dur başında
Yıkılmış kabrine dayan.

Ser elimde, sır cebimde takılıp
Kaf dağına çıkıp çıkıp, düşüp kalıp
Unutur oldu sözünü yok sayıp
Düşündüm de kaç kişi kırık yarık kalbi bırakıp
Takılır oldu Kolera sustu, içinden sövüp sayıp

Hemen durma egale ederim af benim işim değil
Zararlısın kimyama iste ondan olsun külüstür bu ruhun
Özrü yokki bende, bana yaptıklarını tanrım seyir eyle.

Eyle ne istersen eyle en güzel sen eylersin
Ben bir güldüm açtım, yapraklarımı toprağa sattım
Yapraklarım uzuvlarımdı, acıdı katılıp tekrar sana
Sevincinden ağladı. Eyle ne istersen eyle!..

Hemen durma egale ederim af benim işim değil
Zararlısın kimyama iste ondan olsun külüstür bu ruhun
Özrü yokki bende, bana yaptıklarını tanrım seyir eyle.

Eyle iste dilimi keseyim bu benim diyet deyip
Hayırlısın dimama, iste ondan olsun tövbe et ki
Dursun gözyaşın ve sussun deprem
Eyle ne istersen eyle
Biz leim sen Ekrem.

SAGOPA
Hazır ve nazırım başlıyorum
Gün benim günüm ilerledikçe görünür önüm
Ekmeklerimi böldüm, ekmeklerine yağ sürdüm.
Ben bölündüm, kendimi onlarla bölüştüm
Ayrılmış parçalarımla tek tek görüştüm.
Sus konuşma küsüm, kalplerinde kaç kuruşluk süsüm
Dışım Orhan içim Müslüm. Hışım meydan benim hüzün
Başım heyelan, dilim gözüm,sazım belan, sözüm özüm
Bulunsun çözüm egosistemleriniz çöksün
Fakir mantıklarında derin kritikler yapan sahtekârlar var,
Yumruğumu bir dalaşta kaybederken, tekmelerimi kıranlar var
Üzerime yapsın Rab'dan dualar.
Kaybettiğim sırlarımı aramaya koyulmalıyım.
Devirebilmek için hatırlamak gerek dudakları kelebek.
Haydi sagoya B-12 enjekte edek.
Küçüklerime şeytanlığını öğretmemen gerek lanet herif!..
Bu rüzgara dayanabilmek için bir kayamı olmalıyım?...
Bu tuğlalar bir bina yapmak için varlar.
Bu dalgalarsa kumdan adalarımı yıkmak için çağlar.
Cevaplarıma sorular sordukça sagopa ağlar....

NAKARAT
Hemen durma egale ederim af benim işim değil
Zararlısın kimyama iste ondan olsun külüstür bu ruhun
Özrü yokki bende, bana yaptıklarını tanrım seyir eyle.

Eyle ne istersen eyle en güzel sen eylersin
Ben bir güldüm açtım, yapraklarımı toprağa sattım
Yapraklarım uzuvlarımdı, acıdı katılıp tekrar sana
Sevincinden ağladı. Eyle ne istersen eyle!..

Hemen durmaz egale ederim af benim işim değil
Zararlısın kimyama iste ondan olsun külüstür bu ruhun
Özrü yokki bende, bana yaptıklarını tanrım seyir eyle.

Eyle iste dilimi keseyim bu benim diyet deyip
Hayırlısın dimama, iste ondan olsun tövbe et ki
Dursun gözyaşın ve sussun deprem
Eyle ne istersen eyle
Biz leim sen Ekrem.

Sagopa Kajmer - Baytar Şarkı Sözü

# Verse I #

Bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi
Sözler bazen bir hazine bazen dermansız bir dert tipi
Geçmiş dünden bahsetmek lezzetsiz ( Ha Ha )
Gelmemiş yarından hep mi şikayetçiyiz biz ? ( Haaa ? )

Aklımın ipinin ucuda kaçmış, timsah katreleri boşalsın
Bir iki damla hiç değersiz
Hüzün ve kaderin pençesinde bir dev; Nam-ı Değersiz
Gece-Gündüz ömürden yontar, Dünya dönmez yarensiz

Bugün ömür yarım gün, serbest kalsın fikrim
Senin tozlarını silemez tenimden ellerim
Varlık ruhu terk eder; gözüm gözünden ayrılınca
Bendeki Aşk Altın Misâli AĞIRLIĞINCA

Sensiz benlik yokluk demek, kalbim sana emekçi
Aşk denen illet; çorak arazide tilki misal kurnaz bekçi
Başım sarkıt bir mahalsiz, cümle yolumun önüne taş
Dudakların kadeyi nikah eden, çakır keyif dertdaş

Gören derki; sel ağzına bina yapmak aptal işi
Yel eserse kırmaz dişimi, kalp bir körse görmez bir şeyi
Saniyeler dakikalarla yapar alışverişi
Saatler seni alır benden korkarım olamaz gelişi

Hasret gözümün ışıklarını söndüren alçak misafir
Afitap sönük bir mum, ayrılık hâin bir zehir
Melek yanımda yüzünü saklar, felek yüzüme kaş çatar
Bir tek bu hüznü sen boğarsın, ipek tenin derime batsın

Rüzgar saçını süpürse mest olur bakışlarım
Adınla uyanır kulaklarım, yüzünle açar göz kapaklarım
En güzel şiirlerimde kaleme adını sayıklatırım
"Odamın Hayaletisin Sessizliğine Aşığım"

# Nakarat #

Derdime çare baytarım yok
Dengeme destek tut ki durayım
Şafak güneşin fermanıı geçer acı tatlı sayılı zamanın sancısı
Ama melek bir yandan, şeytan bir yandan
Başım zindan yokluk var, bu kaçıncı şikayetim bilmem ( Sago Key Key )

# Verse II #

Kafamı duvara yasladım, omuzların yanımda yok
Ahbaplar maymun iştah sahibi, benim içim senle tok !
Yok ki gücüm, belki devler ülkesinde bücürüm
Sessizliğinle gelir hüznüm, yokluğunda gömülü ölüyüm ( Yea )

Bu devranın binlerce sevgi müşterisinden biriyim
Yalnızlığıma küfrederim, sensiz halden müştekilim
İlelebette dönmez olsan; bil ki yalnız nöbetteyim
Hatalarıma savaş açtım; her gün garklı kefendeyim

Hayat günlük defter yaprağı; hazan gelir dökülür
Gelirken ne getirilir ki ? Giderken ne götürülür ?
Dertle anlaş devâ bul, üzüntü kalbi sömürürür
Yüzüne baktığım her an cennetten bahçe görülür

Gülüşle şen değil gönül bucaklarında harabeler
Bu hilekâr tavırla geçer fena saatler ( Yea )
Seni içeren masallarım anlatılacak kadar kısa değiller
Aşk ilinde bir tarafta cüceler diğer yanda devler

# Nakarat #

Derdime çare baytarım yok
Dengeme destek tut ki durayım
Şafak güneşin fermanıı geçer acı tatlı sayılı zamanın sancısı
Ama melek bir yandan, şeytan bir yandan
Başım zindan yokluk var, bu kaçıncı şikayetim bilmem


Melankolia 2006 Kuzen ( Ha )
Sago KaF KeF ( Vay )
Melankolia ( Vay )
Sagopa Kajmer ( Vay )
Mahlâsı KaF KeF

Model - Değmesin Ellerimiz Şarkı Sözü

Ah ne zormuş bitsin demek,
Hala severken seni.
Dudaklarını öpmemek,
Bir yabancı gibi.

Bilirsin ayrılık konusunda,
İyi değiliz ikimiz de.
Bir kıvılcım yeterdi her zaman,
Koşup geri dönmemize.

Değmesin ellerimiz,
Buluşmasın bu gözler.
Yine erir gideriz,
Unutulur yeminler.

Biz hiç beceremedik sevmeyi de terk etmeyi de.
Aşk kokan dudakların karşısında direnmeyi de.

Biz hiç beceremedik sevmeyi de terk etmeyi de.
Aşk dolu mısraların karşısında direnmeyi de.

İşte bir kez daha durup karşında,
Belki de son defa soruyorum sana:

Bitti mi hikayemiz?
Bu ne biçim son böyle?
Değmez miydi sevgimiz,
Savaşıp direnmeye?

Değmesin ellerimiz,
Buluşmasın bu gözler.
Yine erir gideriz,
Unutulur yeminler.

Biz hiç beceremedik sevmeyi de terk etmeyi de.
Kendimize sahip çıkıp dünyayla yüzleşmeyi de.

Biz hiç beceremedik sevmeyi de terk etmeyi de.
Korktuğumuz o gözlerin karşısında direnmeyi de.

Bitmesin hikayemiz...

Söz - Müzik: Can Temiz

Kadınlara Özel Viagra

Kadınlar için piyasaya sürülen viagranın adı Flibanserin veya Girosa. İlaç Alman bir ilaç firması tarafından üretilmiştir. Üretilme amacı depresyona karşı tedavidir.

Buna karşın uzmanlar ilacın kadınlarda cinsel gücü arttırıcı yan etkisi olduğu gözlemlenmiştir.Alman firmasının ilaç için gıda ve ilaç dairesinde izin alması gerekmektedir.

Kuzey Amerika ve Avrupa da 1900 kadın üzerinde yapılan araştırmalar ilacın uzun süreli düşük libido sorunu yaşayan kadınlar için oldukça faydalı olduğunu göstermiştir.

24 hafta süre ile 100 mg. flibanserin alan kadınların cinsel istekleri artış göstermiştir.


Flibanserin viagra gibi bir saat içersinde etkisini göstermez. İlacın etkisini gösterebilmesi için uzun haftalar boyunca günlük olarak kullanılması gerekmektedir.

Vajina Daraltma

Vajina Daraltma ameliyatları bugün birçok klinikte birçok doktor tarafından yapılmaktadır.

Vajina Daraltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

-Vajina daraltma ameliyatları genellikle lokal anestezi şeklinde yapılır, ancak hastanın isteğine göre uyutma sağlanarak da yapılabilmektedir.

Vajina daraltma ameliyatı ne kadar sürer?

Vajina daraltma operasyonu ortalama olarak 30-40 dakika süren bir ameliyattır.

Daha Önce doğum yapmamış kişilerde de Vajina Daraltması ameliyatı yapılabilir mi ?

Sık cinsel ilişkiye bağlı olarak ve Vajinanın yapısından da kaynaklı olarak doğum yapmamış kadınlardada vajina genişliği yaşanabilir. Ve hiç doğum yapmamış kadınlarda da Vajina daraltma ameliyatı yapılabilir.

Vajina daraltma emeliyatından sonra dikiş izi kalır mı ?

Dikişler genellikle görünmeyen şekilde alt tarafta kalmaktadır, ancak 3-4 dikiş işi yüzeyde görülebilir, ancak rahatsız edici bir boyuttta olmayacaktır.

Vajina daraltma Ameliyatından sonra hastanede ne kadar yatılır ?

Bazı hastanelerde hastanın yatmasına gerek duyulmasa da bazılarında 1 gece gözetim altında tutulabiliyor.

Vajina daraltma ameliyatından sonra banyo yapılır mı ?

Ameliyattan bir gün sonra ılık su ile duş alınabilir.

Vajina daraltma ameliyatından kaç gün sonra cinsel ilişkiye girilebilir ?

Vajina daraltma ameliyatından ortalama olarak 2 hafta – 4 hafta arasından sonra cinsel ilişkiye girilebilmektedir.

Bu durum dikişlerin ne kadar hızlı iyileştiğine de bağlıdır.

Vajina daraltma ameliyatından sonra tekrar genişleme olur mu ?

Ameliyatın ardından ekrar normal doğum yaşanmadığı sürece genişleme olmamaktadır. Sezaryan ile yapılan doğumlarda genişleme olmamaktadır

Vajina daraltma ameliyatının Fiyatları Nedir ?

Vajina daraltma ameliyatının fiyatları, vajina estetiği ameliyatlarının  fiyatları genellikle ameliyat olduğunuz hastaneye, hekime, ameliyatta kullanılan anestezi yöntemlerine kadar değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak fiyatları ise 2500 – 5000 TL arasında değişmektedir.

Gözaltı Torbaları Ameliyatı

Güzelliğin ve yüz ifadesinin en önemli unsurlarından biri olan gözler, yaşın ilerlemesiyle birlikte deforme olabiliyor. Basit estetik müdahalelerle bunu önleyebilirsiniz. İşte gözaltı torbalarından kurtulmanın yolları:

Göz kapaklarında düşme ve gözaltı torbaları en güzel gözlere bile gölge düşürüyor ama basit estetik müdahalelerle yıllara meydan okuyan canlı ve sağlıklı bakışlara sahip olabilirsiniz. Estetik ve Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu, göz çevresi estetiği hakkında merak edilenleri anlatıyor…

Göz çevresi sorunlarının lokal anestezi ile acısız ve çok kısa sürede düzeltilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kışlaoğlu ‘’Göz kapağı yaşlanmaya bağlı olarak ya da kalıtsal nedenlerle çok genç yaşlarda da torbalanabilir. Bazen de göz kapağı derisinde torbalanma olmadan sadece sarkma ya da gevşeme görülebilir. Tüm bunlar kişiyi yorgun ve yaşlı gösterir.

Bu durumun estetik görünüm bozukluğuna neden olması yanında, sarkık haldeki üst göz kapaklarının gözün önünü kapatması kişinin görmesini de engelleyebilir’’ dedi.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

‘’Göz kapağı estetiği ameliyatı ya da blefaroplasti, göz kapaklarına uygulanan estetik cerrahi girişimdir. Alt ve üst göz kapaklarından fazla sarkma ve torbalanmaya neden olan deri fazlalıkları çıkarılır ancak çıkarılan doku miktarlarının çok iyi planlanması gerekir’’ diyen Prof. Kışlaoğlu, operasyon sırasında yapılanları şöyle açıkladı; ‘’Estetik göz kapağı ameliyatı ile fazla deri alınır ve ayrıca fıtıklaşmış yağ dokusu önündeki zar kuvvetlendirilir.

Bu şekilde hem güzel bir görünüm elde edilir hem de kişinin rahat görmesi sağlanmış olur. Göz kapağı estetiği lokal anestezi ile yapılır ancak hastanın talebine göre veya başka işlemler de yapılacaksa genel anestezi altında da yapılabilir. Hastanın mevcut şikâyetlerine göre sadece üst veya alt kapaklar ya da her ikisi de aynı anda ameliyat edilebilir. Ameliyat ortalama 1–1,5 saat sürer’’

Operasyon Sonrası İz Kalıyor mu?

Üst göz kapağı için kesi göz kapağının katlanma yerinden yapılır. Üst göz kapağında gizli bir dikiş ve alt göz kapağında kirpik dibinde kendiliğinden kaybolan dikişler vardır. Bu nedenle iz görünmez. Ayrıca göz kapakları insan derisinde en az iz bırakan bölgelerdendir. Ameliyat sonrası ödem oluşumunu önlemek için göz 1 saat kapalı tutulur.

Hasta hemen evine dönebilir. Herhangi bir sargı ya da pansuman söz konusu değildir. Hasta iki gün sonra banyo yapabilir, doğal ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilir. Dört gün sonra üst göz kapağındaki dikiş alınır. Bu süre zarfında hasta güneş gözlüğü takarak günlük hayatına devam edebilir. Bu operasyon tek başına uygulanırken kaş kaldırma ve yüz germe operasyonları ile kombine edilebilir.

Yeni Göz Kapağı Şeklini Ne Kadar Korur?

Genellikle bu operasyonlar iyi sonuç verir ve revizyon (yeniden cerrahi girişim) nadiren gerekli görülür. Göz kapaklarının yeni şekli, yerçekimi dolayısıyla bazen 5–10 yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Kadınlar için Orgazm Taktikleri

Kadınlarda orgazm erkeklerdeki kadar kolay olmaz. Bu nedenle kadınların orgazma erişebilmesi için daha fazla ve uzun süre uyarılmaları gerekir.

Bazen fantaziler kadınların daha çabuk zevke ulaşabilmelerine yardımcı olur. İşte kadınlar için 10 etkili cinsel fantazi.

1-Cinsel İtaat

Kadınlar genellikle partnerinin kendisine zor kullanmasını ve kontrolü eline almasını arzular. Gerçek seks yaşamınızda böyle bir durumla her zaman karşılaşmak istemeyebilirsiniz. Buna karşın bazen partneriniz ile bu gibi güç fantazileri kurmak cinsel hayatınıza renk katabilir.

2-Röntgenci Seksi

Kadınlar bazı durumlarda seks yaparken izlenmekten zevk alabilirler veya başkalarının seks yapmasını izlemek onların daha çabuk uyarılmasını sağlayabilir.

Partnerinizle konuşarak tanıdığınız birinin bu fantazinin bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz. Başkasının bu durumu öğrenmesi sizi utandırabilir. Yine de bu fantaziyi eğlenceli yapan da budur.

3-Zırhlı Şövalye

Bu kadınlar için oldukça romantik bir fantazidir. Her kadın kendisini tahriş eden, arzularını yerine getiren bir erkekle seks yapmayı arzular. Bu nedenle bir şövalye bu fantazi için en uygun karakter olabilir.

4-Kötü Kız

Günlük hayatında bütün kurallara uyan kadınlar gece yatakta kuralları ihlal eden kötü kız olmak isteyebilir. Kadınlar yeni tanıştıkları bir erkeği seks için baştan çıkarmayı hayal edebilir.

5-Kontrol Kadında

Bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında kontrolü ellerinde bulundurmayı hayal edebilirler. Erkeğini yatakta köle yapmak birçok kadının hayalidir. Erkeğinizi yatağa bağlamak ve ona emirler vermek kadınlara daha çabuk orgazm yaşatabilir.

6-Eski Sevgili İle Seks

Bazı kadınlar kendilerini terkeden eski sevgilileri ile tekrar seks yapmayı arzulayabilir. Eski sevgili ile ansızın karşılaşarak seks yapmaya başladığını hayal etmek kadının daha fazla uyarılmasını sağlayabilir.

7-Grup Seks

Bazı partnerler cinsel hayatlarını renklendirmek için farklı yöntemlere başvurabilir. Bunlardan birisi de grup sekstir. Bazen üçlü seks yapmak veya seks yapan bir çifti izlemek kadınların dürtülerini harekete geçirebilir.

8-Lezbiyen Seks

Bazen kadınlar lezbiyen olmadıkları halde lezbiyen seksi hayal etmekten zevk alabilir. Bu nedenle partneri ile seks sırasında yatakta başka bir kadının olduğunu hayal etmek cinsel yaşamı kadınlar için daha zevkli bir hale getirebilir.

9-Sahilde Seks

Sıcak yaz aylarında mutheşem bir tatil köyündesiniz. Sıcak kumların üzerinde veya gece ıssızlaşan sahilde seks yaptığınızı düşünün. Kendinizi cenette gibi hissedeceksiniz.

10-Müstehcen Seks

Daha önce hiçkimse ile paylaşmadığınız oldukça cesaret isteyen arzularınızı partnerinizle paylaşarak uyguladığınızı düşünün. Tüm ahlak kurallarını yerle bir eden, sosyal tabuları yıkan fakat harika zaman geçirmenizi sağlayacak bir seks. Hayal güçünüzü çalıştırın ve partneriniz ile ilginç olabilecek bir fantazi kurmayı deneyin.

Vajinismus Tedavi Teknikleri

Vajinismusu genel olarak tanımladığımız zaman fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlıyoruz.

Seks sırasında ağrı sorunu yaşıyorsanız sizi rahatsız eden bir durum var demektir. İşte size bu konuda yardımcı olabilecek tespitler.

Çiftler kadının ağrı sorunu yüzünden seks yapamayabilir, bunun nedeni vajina etrafındaki kasların kasılması ve seksi engellemesidir. Vaginismus olarak bilinen bu sorunu kişi öncelikle kendi kendine yardımcı olmalıdır. Bir dakika düşünün ve nasıl seks yaptığınızı gösden geçirin.

Eğer güvenli ve mutlu hissetmiyorsanız, aşk yapmak için rahatlayamazsınız.

İlk ilişkide huzursuzluk normal

Bazı erkekler bir kadının cinselliğinin sadece vajinasıyla sınırlı olduğunu düşünür ancak klitoris vajinanın önünde duran gül bahçesi gibidir. Genç bir kadın genç bir erkeğin 4-5 katı daha fazla cinsel uyarılmaya ihtiyaç duyar.

Bir erkek bu durumda partneri hazır oluncaya kadar cinsel ilişkiye girişmemelidir.

Vajinismus sıklıkla ilk ilişki hakkında kanama ve ağrı hikayeleri duyan genç kızların korkusundan kaynaklanır. Himen olarak bilinen ince bir zar vardır ancak esnek olanı ilk defada yırtılmayabilir.

İlk ilişkide aşk dolu ve nazik yaklaşıldığında kadın ağrı hissetmeyecek sadece kendisini biraz rahatsız hissedecektir. Vajina girişi kuvvetli kaslarla çevrilidir ancak kadınlarda cinsel birleşme sırasında kaslar rahatlar, vagina dışarı doğru genişler.

Kadınlar bunu seks sırasında yok denecek kadar az hisseder. Vajina bebeğin başının çıkışına izin verecek yapıdadır. Eğer cinsel ilişki konusunda stresliyseniz bu kaslar gerginleşir ve ağrı duymanıza ya da ilişki kuramamanıza neden olur

İlk ilişkide ağrıyı azaltmak için öneriler

Bununla birlikte cinsel baskı işaretlerini azaltmak için bazı egzersizler de yapabilirsiniz. Öncelikle siz ve partneriniz ilişki olmayacağını kabul etmelisiniz.

Cinsel ilişki baskısı olmaksızın daha rahat hissedeceksiniz. Öncelikle cinsel ilişkiden neden mutlu olacağınızı keşfedin. Banyoda ya da yatakta vücudunuzun hassas noktalarını öğrenin.

Vücudunuza krem, vücut yağı ya da losyonu sürün. Vücudunuzu en az yarım saat tanıyın. Bunu haftada en az 3 kez yapın. Rahat hissettiğinizde vücudunuzun seksüel bölgelerine yani genital bölgenize dokunun, klitorisinizi bulun.

Orgazm olduğunuzu, uyarıldığınızı hissettiğinizde vaginanız kalbinizin çarptığı gibi mutluluk verecek şekilde zonklayacak farklı şeyler hissedeceksiniz.

Seks terapinizin bir parçası olarak nasıl tatmin olduğunuzu öğreneceksiniz. Bir parmağınızı vajinanızın içine kaydırmayı deneyin. İçerisinin ne kadar geniş olduğunu görüp şaşıracaksınız.

Daha sonra iki ya da 3 parmağınızı içeri kaydırmayı deneyin. Tamamen rahat hissettiğinizde partnerinizle aynı şeyleri denemeye çalışın ancak ilişkiye girmeyin.

Haftada bir defa cinsel olmayan veya olan masajla çiftler birbirlerinin hassas noktalarını keşfedebilirler. Siz hazır hiseetiğinizde partneriniz bir parmağını vajinanıza doğru kaydırmaya başlayabilir ancak siz söylemeden, siz isteyinceye kadar hiçbir şey yapmayacağını bilmesini sağlayın.

Acele etmeyin. İlişkiye hazır olduğunuzu hissettiğinizde, üstte olacak şekilde poziyon almalısınız, böylece kontrol gerektiğinde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Her ikinizde oldukça nazik bir şekilde hareket etmelisiniz.

Bu bilgiler Vajinismus hakkında sadece kısa bir rehber niteliğinde, daha fazla bilgi için seks terapisti size yardımcı olabilir.

Orgazm Olamama Nedenleri

Fiziksel Nedenler

Biraz Alkol gevşeme sağlayabilir, ama çok fazla alkol cinsel perfor­mans üzerinde öldürücü bir etki ya­par. Erkekler sertleşmeyi devam et­tirmekte zorlanabilir, kadınlar ise or­gazma ulaşabilecek kadar uyarıl­makta güçlük çeker.

İlaçlar da böyle bir etki yapabilir ve libidoyu (cinsel dürtüyü) azaltan ilaçların hepsi orgazmı da önleyebi­lir. Kokain, barbitüratlar, tioridazin, bazı yüksek tansiyon ilaçları, östrojen, Depresyon ilaçları, zaman za­man da gebeliği önleyici kontrasep-tif haplar bu türdendir.

Ameliyat da cinsel doyumu etki­leyebilir, ama vakaların çoğunda ne­den fiziksel olmaktan çok psikolojik­tir yani cinsel organları ilgilendiren ya da göğüslerin alınması (mastektomi) veya kolostomi (kalın barsağın dışarı açılması) gibi ameliyatlara gösterilen tepkiye bağlıdır.

Rahmin alınmasının (histerektomi) bazı ka­dınlarda daha az tatmin edici bir or­gazma yol açabildiğim gösteren ka­nıtlar vardır. Oysa prostat Ameliyatı erkeklerin yalnızca küçük bir bölü­münde cinsel işlevde azalmaya yol açıyor.

Uzun süren ağır hastalıkların hepsi cinsel dürtüde azalmaya ve orgazma ulaşmakta güçlük çekilme­sine neden olabilir. Nedeni ne olur­sa olsun, cinsel birleşme sırasında ağrı (bk. s. 25-34) kadının orgazma ulaşamayacak kadar gerilmesine ve endişelenmesine neden olabilir. Çok seyrek olarak orgazma ulaşamama­nın nedeni nörolojik bir sorundur.

Psikolojik sorunlar

Orgazm kişinin cinsel olarak “geri dönülmez bir noktaya’ erişene ka­dar uyarıldığı zaman ortaya çıkan bir reflekstir. Özellikle kadınlarda başlı­ca sorun kişinin yeterince uzun bir süre yeterli ölçüde uyarılmaması olabilir, ama başka bazı etmenler bu “noktaya’ erişmeyi güçleştirici bir rol oynayabilir.

Kadınlar uyarılmaya yanıt vere­cek biçimde kendilerini bırakmak için, güvenli bir ortamda bulunmaya ve gevşemeye daha fazla gereksi­nim duyar. Gebelik, ilişkinin kendisi ve benzeri konulardaki çözümlen­memiş kaygılar heyecanı önleyebi­lir.

Orgazma birkaç kez ulaşılamadıysa, başarı endişesi ve başarısızlık korkusu sorunu daha da ağırlaştıra­bilir ve “seyirci tutumu’ adı verilen bir davranış kalıbı yerleşebilir.

Vücu­du erotik duyguların hazzma bırak­mak yerine, orgazma ulaşma hede­finin ön plana geçmesi kişinin kendi­sine sürekli “Böyle hissetmem mi gerekiyor? Orgazma yaklaşmıyor muyum? Neden? Sorun ne?’ gibi sorular sorması anlamına gelir: Bu türden endişelerin uyarılmayı önle­mesi ve orgazmı engellemesi kaçı­nılmazdır.

Orgazma ulaşamayan kadınlarla ilgili araştırmalarda başka birçok fak­törün de rolü gözlemleniyor; kont­rolü yitirme korkusu, yarışmacı ya da saldırgan duygular, orgazma ulaşılırsa idrar kaçırılacağı gibi gerçek­dışı korkular, vb. Sorunun ruhsal bo­yutlarıyla birlikte ele alındığı cinsel ruh sağlığı terapisinde (psikoseksüel terapi) bunlar da irdelenmelidir.

ORGAZM SORUNLARINDA TEDAVİ

En iyisi bu konuyu terapistle görüş­mek ve temel sorunun ne olduğu­nun belirlenmesini sağlamaktır. So­run cinsel teknikteyse, terapist çiftin birbirini uyarmada yeni yöntemleri denemesine yardımcı olabilir ve ka­dına cinsel birleşme sırasında klitorisin uyarılmasını artırmak için belli egzersizler öğretebilir. Diğer bazı durumlarda daha çok psikolojik boyuta vurgu yapılabilir.

“Seyirci tutumu’ sorunu varsa, terapist fantezilerle dikkatin dağıtıl­masını, ayrıca gerekiyorsa erotik li­teratür ya da film ve vibratör gibi yardımcı araçlardan yararlanılmasını önerebilir. Kadının ve erkeğin or­gazma ulaşmasına yardım eden öz­gül egzersizler arasında 53. sayfa­daki kutuda belirtilenler de buluna­bilir.

Fantezilerden yararlanma doğal hale gelirse, başarısızlık endişesi ve korkusu ve buna bağlı seyirci tutu­munun oluşturduğu kısır-döngü kırı­labilir.

Sonuçlar

Orgazma ulaşamama tedavilerinde genellikle büyük başarı elde ediliyor ve seks terapistleri 20 seansta %90 başarı sağlandığını belirtiyor.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Dr. Nesrin Yetkin: Cinsel istek, en temel içgüdülerimizden biri. Belki de en karmaşığı. Sinir sisteminin birçok bölümü ve hormonlar cinsel istek üzerinde rol oynar. Aynı zamanda toplumsal ve kültürel değerlerden, karmaşık psikolojik süreçlerden de etkilenir. Cinsel istek bireyin yaşamının farklı dönemlerinde değişiklikler gösterebilir.

Kişinin yaşamındaki olumlu veya olumsuz değişiklikler cinsel isteği etkiler. Mesela okul, iş değişikliği, mezuniyet, iş kaybı, iflas veya ciddi zorluklar cinsel isteği azaltabilir. Yine taşınma, göç, ev veya şehir değişikliği cinsel istekte olumsuz etkilere yol açabilir.

Ayrıca şiddete maruz kalmak, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, sevilen bir yakının hastalığı veya ölümü cinsel isteği azaltır.

Cinsel İsteksizlik Sık Görülen Sorunlardan mı?

Dr. Nesrin Yetkin: Sanıldığından daha yaygın. Günlük yaşamın hızlı temposu ve yaşamın diğer alanlarındaki sorunlar, cinselliğin gündemimizde işgal ettiği yeri azaltır. Genel keyifsizlik hali, yorgunluk, hastalıklar, üzüntüler, kaygılar, cinselliğin arka plana itilmesine neden olabilir.

Eşlerin ilişkilerindeki sorunlar, birbirlerine karşı cinsel ilgilerini, isteklerini olumsuz etkileyebilir, ikili ilişkilerde çözümlenemeyen çatışma alanları, sonuca bağlanmayan tartışmalar, tekrarlanan anlamsız kavgalar, birçok kişinin cinsel ilgisini azaltır. Cinsel yaşamdaki sorunlar, duyumsuzluklar, hayal kırıklıkları da doğrudan cinsel isteği yok edebilir.

Cinsellikle ilgili konular eşler arasında da rahatlıkla konuşulamaz. Bu yüzden bazen çok ufak aksaklıklar, cinsel yaşamda büyük sorunlara yol açabilir. Eşlerden birinin temizlik kurallarına uymaması, cinsel ilişkinin yeri, zamanı, süresi gibi konuşarak kolayca çözümlenebilecek sorunlar yıllarca sürebilir. Cinsel işlev bozuklukları, cinsel deneyimlerde sürekli hayal kırıklığı yarattığı için, bir süre sonra iki tarafın da cinsel isteksizliğine neden olabilir.

Cinsel İsteksizlik Daha Çok Hangi Yaşlarda Görülür?

Dr. Nesrin Yetkin: Her bireyin cinsel istek sıklığı, cinsel gereksinimleri farklı. Kimi, günde bir kereden fazla cinsel istek duyar, kimi de haftada bir kez. Bunların hepsi normal cinsel istek yelpazesi içinde. Cinsel işlev bozukluğu diyebilmek için, kişinin tüm cinsel etkinliklere iki hafta süreyle bir kere bile cinsel istek duymaması gerekir.

Elbette cinselliğin belki de en karmaşık bölümü olan cinsel istek için daha esnek olunmalı. Kişiyi etkileyebilecek birçok faktör göz önüne alınmalı, sadece geçici dönemlere değil, tüm cinsel yaşama da bakılmalı.

Anal İlişkinin Zararları

*  Kadının makatındaki bakteriler penisten içeri girerek, prostat veya idrar torbası gibi organlara ilerler. Bu nedenle hastalık oluşturabilir.

*  Uzmanlar anal ilişkide, AIDS ve diğer cinsel hastalıkların bulaşma riskinin iki kat arttığını belirtmektedirler.

*  Anüsten yapılan bir ilişkide kadında şiddetli acı ve ilişki sonrası ağrılar, kanamalar ve yırtılmalar meydana gelebilir. Ameliyata kadar giden sorunlar olabilmektedir.

*  Sadece bu faktörler açısından değil, yanı sıra erkek ve kadın için cinsel yolla bulaşan hastalıklara davetiye çıkarması demektir.

*  Makattaki tahrişe bağlı olarak hemoroit oluşumu görülebilir.

*  Zaman içinde anüste bir gevşeklik ortaya çıkabilir ve bu sebeple kadın dışkısını kaçırır duruma gelebilir.

*  Bu ilişki tarzı, psikolojik olarak kadına huzursuzluk vermekte ve suçluluk duygusu uyandırmaktadır.

TERS İLİŞKİ VE İSLAM
İslam dini de anal ilişkiyi ayetlerin ışığında kesinlikle yasaklamaktadır. Kur’an ayetleri bu konuda “O sıkıntılı bir şeydir. ”Aybaşı halinde kadınlardan uzak durun, temizlenmelerine kadar onlara yanaşmayın. Ama temizlendikleri zaman, Allah’ın size buyurduğu yoldan onlara yaklaşın. Allah çok tövbe edenleri sever ve çok temizlenenleri sever.” şekline ifade edilmektedir.

Yine “Kadınlarınız, sizin için bir tarladır. O halde tarlanıza dilediğiniz gibi varın ve kendiniz için ileriye hazırlık yapın. Allah’tan korkun ve bilin ki siz mutlaka O’nun huzuruna varacaksınız. Ey Muhammed, müminleri müjdele!” (2, 223) Bu ayette de Kur’an’da cinsî münasebetin ana hedefi neslin devamı olduğu açıklanmış ve kadının vajinası olmak şartıyla, ilişkinin şekil açısından serbest bırakıldığı bildirilmiştir.

Birkaç hadiste de Peygamber Efendimiz: “Hanımına dışkı yerinden yaklaşan kimse lanete uğramıştır.” buyurur. Başka bir hadislerinde de: “Erkeğe veya kadına arka yoldan yaklaşan kimseye Allah, rahmet bakışıyla bakmaz” buyururlar.

İlk Cinsel Deneyim

Genç kızların bir çoğunda kızlık zarı ile ilgili anlatılan abartılı ve yanlış hikayeler nedeni ile ilk cinsel ilişkinin çok ağrılı bir tecrübe olacağı inanışı vardır. Bu inanış ilk cinsel ilişkiden aşırı derecede korku duyulmasına neden olmaktadır.

Bu gereksiz korku zamanla cinsel isteksizliğe, ilişkiden yeterince haz almamaya kadar varan cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

Kızlık zarı (hymen), vajen girişinden yaklaşık bir santimetre içerde bulunan bir mukoza kıvrımıdır. Bu oluşum vajina girişinde bir darlık meydana getirir. Vajinal salgıların ve adet kanının dışarı akması için ortasında açıklık mevcuttur. (Anatomik resmi aşağıdadır)

Kızlık zarının şekli, esnekliği ve kalınlığı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazen ilişki sırasında kanama yapmayacak kadar ince ve elastik olabilirken bazen de cinsel ilişkiyi engelleyecek kadar kalın olabilir.

Genellikle ilk ilişki sırasında yırtılan kızlık zarı kanama meydana getirir. Ancak bazı durumlarda kızlık zarı esnektir ve penis vajinaya girse bile yırtılmamaktadır. Böyle durumlarda kızlık zarı ilişki ile değil de ancak doğum anında yırtılmaktadır.

Normal bir durumda ilk ilişki sonrasındaki kanama 5-10 dakika ile birkaç saat arası sürmektedir. Kanamanın hiç olmaması veya çok az olması normal olabileceği gibi bazen kişiyi şoka sokacak kadar fazla da olabilir. Bu tamamı ile yırtılan kızlık zarı bölgesinin kanlanımı ile ve kızlık zarının anatomik şekli ile ilişkilidir.

İlişkiye başlamadan önce kadın ilişkiye ne kadar hazırsa ve ilişkiyi ne kadar çok arzuluyorsa vajenin kayganlığını sağlayan salgılar o derecede çok salgılanacak ve ilişki ağrısız olacaktır.

Kadın kendini hazır hissetmeden ilişkiye girmenin denenmesi kızlık zarının düzensiz yırtılmasına neden olabilir. Bu durumda ağrı ve kanama daha fazla olur. O nedenle özellikle ilk cinsel ilişki öncesinde kadının tam olarak uyarılması yani ön sevişme denilen kısmı daha uzun tutmak gerekmektedir.

Normal bir ilişkiye başlamada ilk şartlardan birisi çiftlerin birbirine karşı güven duyması ve anlayışlı olmalarıdır

Kadınlarda orgazm

Kadın orgazmına giden iki yol!

ABD ve Hollanda’da yapılan iki ayrı bilimsel araştırma, kadının orgazma ulaşmasında iki yol olduğunu ortaya koydu.

New Scientist adlı bilim dergisinde yayımlanan söz konusu araştırmalara göre, bu ‘yollardan’ biri, kadının yalnız olduğu durumlarda, hayal gücüyle devreye giriyor. Diğeri ise kadının partneri tarafından fiziksel olarak uyarılması durumunda işlev kazanıyor.

BEYNİN 30 BÖLGESİNDE FAALİYET

Amerikan Rutgers Üniversitesi’nde gönüllü kadınlar üzerinde yapılan araştırmada, hayal güçlerini kullanarak orgazma ulaşan partnersiz kadınların o anda beyin MR’ları çekildi. Elde edilen görüntülerde, karar alma, kontrol ve hayal gücünden sorumlu ön beyin (prefrontal korteks) dahil olmak üzere, beynin 30 bölgesinde yüksek derecede faaliyet olduğu görüldü.

‘DEĞİŞİK BİR BİLİNÇ HALİ’

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’ndeki araştırmada ise, partnerleri tarafından fiziksel olarak uyarılan kadınların beyin aktiviteleri görüntülendi. Ancak bu kez, ön beyin bölgesinde bir hareketlenme gözlenemedi.

Bu da, partnerli orgazmın, kadının da arzulu bir şekilde ilişkiye izin verip, ‘değişik bir bilinç haline’ geçmesiyle gerçekleştiğini ortaya koydu. Bunu yapamayan kadınlarda ise orgazm güçlüğü yaşandığı belirlendi.

Yani iki araştırma bir bütün olarak incelendiğinde, kadınların ‘yalnız’ veya bir ‘sevgiliyle birlikte’ olması durumuna göre, orgazma ulaşmada iki farklı yol kullandıkları ortaya çıktı.

Kaynak: POSTA İNTERNET

Gebelikte diyet yapmak

Son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve tıbbî destek alarak hamile kalmaya çalışıyor.

Bunun sebepleri arasında stresli hayat tarzı öne çıksa da uzmanlar en büyük etkenin dengeli beslenmemek olduğunu kaydediyor.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Suat Erşahin, “Ya tek tip besleniyorlar ya da ilaç kullanarak zayıflamaya çalışıyorlar. Bu sağlıksız beslenme, kadınlık hormonlarına zarar veriyor.” diyor.

Kadınlar, hem estetik hem de psikolojik yönden kendilerini daha iyi hissetmek için sürekli bir zayıflama derdi içinde. Sık sık diyet yapıyor veya tek tip beslenerek formunu korumaya çalışıyor. Özellikle de havaların ısındığı şu günlerde daha formda görünebilmek adına çeşitli yöntemler denenmeye başlandı bile.

Ancak kadınları saran bu zayıflık tutkusu birçok sağlık sorununa zemin hazırlarken, hamile kalmayı da engelliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin sık sık yapılan veya tek besin içeren diyetlerin hormonal dengeyi bozarak, yumurtlamayı engellediğini söylüyor.

Özellikle son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve tıbbın getirdiği son teknolojik yeniliklerle hamile kalmaya çalışıyor. Bunun sebepleri arasında stresli hayat biçimi ön sıralarda gelse de en büyük etken dengeli beslenmemek. Kadınların daha güzel gözükebilmek için aç gezdiklerini dile getiren Dr. Erşahin, kadınların bilinçsiz bir şekilde zayıfladıklarını belirtiyor.

Erşahin şu bilgileri veriyor: “Ya tek tip besleniyorlar ya da ilaç kullanarak zayıflamaya çalışıyorlar. Bu sağlıksız beslenme kadınlık hormonlarına zarar veriyor. Diyelim ki bir kadın çok tatlı ve çok çikolata tüketiyorsa, o insülin metabolizmasını tetikliyor, bu da yumurtlamayı önlüyor. Ayrıca bilimsel bir ispatı olmayan zayıflama ilaçları, kadının âdet düzenini bozuyor ve doğurganlığı da etkilemiş oluyor. Sağlıksız beslenen kadınlar ayrıca erken menopoza giriyor.”

Dr. Erşahin, sık sık diyet yapma ve tek beslenme biçimi sebebiyle hamile kalamayan birçok hastasının olduğunu ifade ediyor. Erşahin şöyle konuşuyor: “Hastanın kilo dengesinin hızlı değişmesi, gebeliği etkiliyor, gebe kalması daha da güçleşiyor. Böyle durumda hastayı bekletiyoruz. Belli bir kalori besleme veriyoruz. İnsülin mekanizması düzeldikten sonra hasta ancak hamile kalabiliyor.”

Uzmanlar, sık sık diyet yapmayı önermedikleri gibi tek tip beslenmeyi de öngörmüyor. Yeterli vitamin, mineral ve kaliteli protein alamamak, hormonların düzenli ve yeterli çalışmasını engelliyor. Kişinin gerekli protein, karbonhidrat ve yağları alması gerektiğini belirten Erşahin’e göre kişi zayıflayacağım derken, kendini daha çok hasta ediyor, vücuduna geri dönülmez hasarlar veriyor. Sağlığıyla uyuşmayan zayıflama ilacı kullanmak yumurtaya zarar veriyor. Eğer mutlaka kilo verilecekse, uzman kişilerden yardım alınması, kulaktan dolma bilgilere göre hareket edilmemesi gerekiyor.

Doğurganlığın artması için sağlıklı beslenin

Doğurganlığın artması ve döllenmenin sağlıklı gerçekleşmesi için anne adayı, sağlıklı beslenmeli.

Ceviz, fındık, muz, greyfurt, portakal, mandalina, tahıllı ekmek, yoğurt, süt, kivi, soya, bulgur, kereviz, brokoli, bezelye gibi besinler tüketin.

Hamile kalınmadan önce ideal kiloya ulaşın. Ancak ideal kiloya ulaşırken asla tek tip beslenmeyin.

Hamilelik sırasında herhangi bir hastalık dışında diyet yapmayın. Hamilelik sırasında şeker hastaları uygun bir diyet programı uygulamalı.

Doğurganlık yaşını geçirmeden önce (35 yaşına kadar) çocuk sahibi olun.

Kaynak:Zaman

Hamileyken kilo vermek

Hamileyken kilo verin!

Yapılan bir araştırmada, aşırı şişman kadınların hamilelik döneminde sağlıklı diyet ve yaşam biçimi değişiklikleriyle kilolarının bir kısmını verebileceği belirtildi

Obstetrics & Gynecology dergisinde yayımlanan araştırmada, en azından obez kadınların bazılarının hamilelik döneminde kendilerine ve bebeklerine zarar vermeden kilolarını atabilecekleri kaydedilerek, obez kadınların hamileliklerinde kilo kaybetmelerinin, sezaryen ameliyatına ihtiyaç duyma riskini düşürmesinin de muhtemel olduğu vurgulandı.

İsveç’deki Linkoping Üniversitesinden Dr. Marie Blomberg ve ekibinin yaptığı yeni araştırmada, tıbbi kayıtlar incelenerek, 1993-2008 yıllarında 46 binden fazla obez hamile kadının doğum yaptığı belirlendi. Blomberg çalışmasında kadınları 3 obezite kategorisine ayırdı. Sınıf 1 obezitede vücut kitle endeksi 30-35 arasındaki kadınlar, sınıf 2 kategorisinde vücut kitle endeksi 35-40 arasındaki kadınlar, sınıf 3 kategorisinde ise vücut kitle endeksi 40 ve üzerindeki kadınlar yer aldı.

Blomberg’in son iki kategorisine giren kadınların Amerikan İlaç Enstitüsünün tavsiyesinden daha az kilo aldığı, hatta bazılarının kilo verdiği, büyük bebek doğurma ya da tavsiye edilen oranda kilo alan benzerlerine göre sezaryen ameliyatı geçirme ihtiyacının daha az olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar bulgularına rağmen, kadınları hamilelik döneminde kilo verdiren diyetlere başlamamaları konusunda uyararak, sağlıklı diyetler ve yaşam biçimi değişiklikleriyle ilgili olarak doktorlarıyla konuşmalarını önerdi. Amerikan İlaç Enstitüsü, obez kadınların hamileliklerinde 5-9 kilogram almaları gerektiğini bildiriyor.

Enstitü, normal kilolu kadınların ise 11,5-16 kilogram almalarını tavsiye ediyor. Bazı bilim adamları ise Enstitüyü, tavsiyelerinde farklı seviyelerdeki obeziteyi göz önüne almadığı için eleştiriyor. Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde ediliyor. 30 ve üzeri derecelerine göre obez olarak kabul ediliyor.

Sperm sayısı ve sperm kalitesi

İlk olarak , Sperm sayıcı ve Sperm kalitesini etkiyelen yöntemleri sıralayalım.  Öncelikle bir besin maddesine yönelmek yerine var ise eğer, obezite, alkol, sigara, uyuşturucu, düzensiz hayat, yüksek stres, düzensiz uygu, dengesiz beslenme gibi sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olan kötü alışkanlıkların terkedilmesi gereklidir.

Ceviz, fındık gibi ürünler vücudun bağışıklık ve direnç sistemini etkilerler ve fiziksel olarak faydaları elbette mevcuttur ve yadsınamaz. Ancak fiziksel fayda ile sperm kalitesi aynı şey değildir.

Bunların fiziksel faydalarının yanında sperm kalitesine bir direkt etkisi söz konusu değildir. Sağlıklı ve düzenli bir hayat, düzgün uyku saatleri, düzenli spor yapmak ve dengeli her besin türünden alınan beslenme en güzel bir tarz olarak önümüze çıkmaktadır.

İçinde bu unsurları barındıran bir kampa girmek en mantıklısıdır. Cep telefonu, bilgisayar monitörü, büyük tüplü televizyon, mikro dalga fırın gibi radyo aktivite yayan cihazlar sperm parametreleri üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

CymPlus Hollanda’dan ithal bir üründür. CymPlus, sperm kalitesi, hareketliliği ve miktarını artırır. Cym Plus’ı kullanarak öz güveninizi artırırsınız.

Cym Plus ile Süreli ve daha yoğun orgazm ve boşalmaları yaşar ve daha çok cinsel istek duyarsınız.Sperm sayısı yetersiz olan, sperm kalitesinin azlığından şikayet edenler,  Dünya’da büyük yankı uyandıran Cym Plus kısırlık hapı artık Türkiye’de. Kullanan erkekte spermi canlandıran, sperm hareketliliğini artıran , sperm sayısı ve kalitesini maximum seviyelere çıkarabilen bu bitkisel ürün çocuk sahibi olmak isteyipte olamayan çiftler için alternatif bir üründür.

İçeriğinde;

Yulaf (Avena sativa), Epimediyum, C vitamini (askorbin asit olarak), Magnezyum, Yeşil Çay özü, Dong Quai, E vitamini , L-Karnitin tartarat, Çinko (Çinko askorbat), B6 vitamini (Piridoksin HCI olarak), B12 vitamini (Siyanokobalamin), Folik asit, Selenyum, Magnezyum stearat, silika ve Jelatin kapsülü bulunur.

Sperm oluşturan en önemli maddeler şunlardır: Magnezyum, Fosfor, B12 + C Vitaminleri, Çinko. Bu önemli maddelerin bazılarından başka, Cym Plus formülü bitkisel içerikleri ve ekstra folik asit ile zenginleştirilmiştir.

Folik asit

Nijmegen’den bir araştırmacı, örneğin besinlerimizde çoğu zaman yetersiz olan folik asit ve çinko maddelerinin erkek spermin kalitesi üzerindeki etkisini araştırmıştır. Her iki maddenin etkisi kesin olarak belirlenmiştir. Gıda takviyesi alan erkeklerin menisi içindeki sperm hücre sayısı % 74 oranında artar.

Bitkisel içerikleri

Ginseng gibi Dong Quai da, yaşam enerjisini düzenleyen genel bir tonik olarak kabul edilmektedir. Dong Quai’da bulunan bir antioksidan olan Ferulik asit de sperm hücrelerinin hareketliliğini artırır. Avena Sativa, veya yulafta çok protein bulunur ve dayanıklılığı artırır.

Avena Sativa zengin bir demir, mangan ve çinko kaynağı olup, Cym Plus ve onu kullanan erkeğe ihtiyacı olan canlılığı verir. Cym Plus bu bağlamda en komple formüldür!

Sizde bu ürün hakkında detaylı bilgi almak veya sipariş vermek istiyorsanız, aşağıdaki internet sitesi ve telefon numaralarından bu ürüne ulaşabilirsiniz.

Cym Plus / www.cymplusbayisi.com – Telefon : 0 (232) 274 77 87

Ayrıca Dr. Saraçoğlu’nun Keçiboynuzu kürü bu konuda oldukça etkilidir :

Hareketli sperm sayısını ve kalitesini artırıcı ve de erkeklerdeki iktidarsızlığa karşı Keçiboynuzu Kürü

Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre suya 6–7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte 3 dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatınız ve 20 dakika dinlendiriniz.

Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra kaşıkla keçiboynuzu parçalarını çıkartınız. Soğuduktan sonra yarısını sabah aç karna, diğer yarısınıda akşam yatağa giderken içiniz. Bu uygulamaya bir hafta boyunca hergün devam ediniz. Birinci haftadan sonra 3 ay boyunca hergün akşam yatağa giderken bir su bardağı içiniz. Daha sonraki aylarda zaman zaman uygulayınız.

Boy uzatma

Dokuz Eylül Üniversitesinden 4 bilim adamı, insan boyunu uzaktan kumanda ve belirli bir ağırlık uygulayarak uzatmak için geliştirdikleri 2 proje için Avrupa Patent Ofisine başvurdu.

ilk projede boy uzatmak isteyenler için kemik içerisine çakılan çiviler, uzaktan kumanda ile her gün 1 mm boy uzatacak. Bu projede hasta, yattığı yerden boyunu uzatabilecek.

Diğer projede ise günde bir kez ayağını yere sertçe vuran kişinin boyu aynı oranda uzayabilecek. Projeyle birlikte bir kişinin boyu 3.5 ay gibi kısa bir sürede 10 santimetre uzatılabilecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ve DPT’den aldıkları destek sayesinde geliştirdikleri laboratuvarlarında, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Fakültesi ve bazı bölümlerle ortaklaşa projeler geliştirdiklerini anlattı.

Havıtçıoğlu, kendisiyle birlikte Doç. Dr. Önder Baran, araştırma görevlileri Bora Uzun ve Hakan Oflaz ile hem mekanik hem de şekil bellekli alaşımlardan yararlanılarak insan boyunu uzatmak için geliştirdikleri proje için Avrupa Patent Ofisine 18 Eylül 2006 tarihinde başvurduklarını, 3 ay sonra patentlerin gelmesini beklediklerini kaydetti.

YATARAK BOYUNU UZATABİLECEK

Bacağını uzatmak isteyen kişi için önceden ne kadarlık bir uzamanın gerçekleştirileceğini tespit ettiklerini, laboratuvarlarda, kemik içerisine çakılacak çivinin ona göre tasarlandığını belirten Havıtçıoğlu, ”Hastanın bacağı 4 cm kısa ise çivinin içerisine yerleştirilen özel sistemlerle o miktarda boy uzayacak. Hasta istese de bunun üzerinde bir uzama gerçekleşmeyecek” dedi.

Şekil bellekli alaşımlardan yararlanılarak insanın boyunun uzatılması projesinde, elektronik bir frekansın uzaktan kumanda ile harekete geçirilerek kemik içerisine çakılan çivinin yukarıya doğru hareketinin sağlanacağını dile getiren Havıtçıoğlu, hastaya verilecek kumandayla kendi boyunu kendisinin uzatabileceğini ifade etti. Havıtçıoğlu, çivilerin kemik kaynaması sağlandıktan sonra çıkarılabileceğini kaydetti.

3.5 AYDA 10 SANTİMETRE

Geliştirilen yöntemlerin uyluk ve kaval kemiklerine monte edilebileceği bilgisini veren Havıtçıoğlu, hastanın boyunun her gün 1 milimetre uzatılabileceğini, bu yöntemlerle kısa bir sürede uyluk kemiğinin 15, kaval kemiğinin 10 cm olmak üzere toplam 25 santimetrelik bir uzamanın gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Havıtçıoğlu şöyle konuştu:

”Mekanik yöntemde, hasta günde bir kez bacağına aşırı yüklenme yapacak. Kemik içerisine yerleştirilen çivinin özel aksamları var. Belirli yüklenme karşısında çivi kendiliğinden uzayacak. Vücut ağırlığının ortalama 3 katı kadar bir kuvvetle yere vurulduğunda çiviler dişliler yardımıyla harekete geçiyor ve 1 milimetrelik bir uzama gerçekleşmiş oluyor.

İstenen uzama sağlandığında otomatik olarak sistem kilitleniyor. Diğer yöntemde ise belli bir frekansta bilgisayar mühendisleri tarafından yüklenen sistem, hastanın kendisi tarafından uzaktan kumandayla uygulanabiliyor. Hastaya bir şifre veriliyor, uzaktan kumandayla gönderilen frekansla sistem çalışıyor ve ne kadarlık bir uzama sisteme yüklenmişse bir günde 1 milimetrelik uzamayla istenen boya kavuşulmuş oluyor.

Bu sistemlerin diğer boy uzatma sistemlerinden en büyük farkı hem acıyı çok azaltması, hem tedavi sürecini yarı yarıya indirmesi, hem de enfeksiyonu ortadan kaldırması. Diğer yöntemlerde 10 cm’lik bir boy uzatma işlemi 7 ay sürerken, bu yöntemlerde 3.5 ay sürecek.”

HERKESE UYGULANMAYACAK

Bu yöntemlerin her isteyene uygulanmayacağına dikkati çeken Havıtçıoğlu, bacağında travma sonrasında tek bacakta kısalığı olanların, değişik nedenlerle bacağı kısa olanların ve boyu kısa olanların boyunun uzatılacağını kaydetti. Havıtçıoğlu, ”Boy uzatmanın amacı estetik amaçlı değil fonksiyon amaçlı. (Benim boyum 175 bir 10 cm daha uzatıp manken olmak istiyorum) diyenlerin boyunu uzatmayı uygun görmeyiz” diye konuştu.

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır ?

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır ?

Doğum kontrol hapı hergün düzenli olarak kullanılmalıdır. Hapı kullanmayı eğer unutursanız ek doğum kontrol önlemi (örneğin prezervatif) alarak, doğum kontrol hapınızı unuttuğunuzu fark eder etmez hapınızı için ve normal seyrinde devam edin.

Hap kullanmaya başladığınız adet dönemininilk iki haftası boyunca  ek doğum kontrol önlemleri alın.

Bir günden daha fazla süre ile ishal olursanız ek doğum kontrol önlemleri alın. Hap yeterince özümsenmemiş olabilir.

Mini hapı hergün aynı saatte düzenli bir şekilde kullanın. bu kurala uymazsanız gebe kalma ihtimali olabilir.

Şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı ya da nefes darlığı belirirse vakit kaybetmeden doktora görünün.
Adet kanaması kesilirse doktora başvurun, hapa ara vermeniz ya da türünü değiştirmeniz gerekebilir.

Uykusuzluğun nedenleri

Bazı insanlar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Uykusuzluğun bu biçimi, genelellikle kolay çözülebilecek basit sorunlardan kaynaklanır. Odanısın aşırı sıcaklığı, evin görültüsü, yada sokağın gürültüsü,, gündelik sıkıntılar gibi…

Kimi zaman üzerinde yoğun olarak düşünülen bir sorunda uykusuzluğun başlı başına nedeni olur. Bu tür uykusuzluklarda biraz çaba, uyku sorununçözmeye yardımcıdır.

Uykusuzluğa yol açan neden geçici olabileceği gibi, kalıcı, kişisel bir sorun da olabilir. Sorunun kökten çözülmemesi insanın yaşam boyu sürecek uykusuzluk nöbetleri ile, karşı karşıya getirebilir.

Kimileri ise uykularını alamadan sabahları erken saatlerde uyanmaktan yakınırlar. Rahatlıkla uyumalarına karşın, bir süre sonra dinlenemeden uyanıp tekrar uykuya dalamazlar. Bu durum ruhsal bir çöküntünün nedeni ise tedavi gerektirir.

Yanlış rejim uygulamaları, nedeni psikolojik olan iştahsızlıklar, ya da kilo kayına neden olan çeşitli hastalıklar, yetersiz uykunun nedenleridir.  Kilo almak ise tam tersine uzun ve derin uykulara yol açar.

En sık görülen uykusuzluk şekli, aralıklı uykudur. Birçok insan uykusunun sık sık bölünmesinden şikayetçidir. Bölük-pörçük bir uykunun nedeni genellikle fizyolojik rahatsızlıktır.

Prostat büyümesi, ağrılı romatizma, hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan idrar kaçırma, eklem yangılanması gibi… Uyku bölünmesine neden olan rahatsızlığın ortadan kalması uyku düzenini geri getirir.

Diş ipi nasıl kullanılır ?

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir.

Dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanılır. Bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir.

1.   Otuz santimetre kadar diş ipi alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır.

2.   Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir.                 Bu  hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız  boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin  kesilmemesine   özen gösterilmelidir.

3.   Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır.

Diş çürüklerine sebep olan maddeler

ÇÜRÜK YAPICI MADDELER

Karbonhidrat  en önemlisidir.

Çok şeker kullanan toplumlarda ve ailelerde çürükler sık ve ağırdır.

Bakteri plaklarında çoğalan mikroplar şekerli maddeleri parçalayarak asit yapımına yol açarlar. Bu asitler çürüğü başlatır, varolan çürükleri derinleştirir.

Bu nedenle bakteri plağının oluşumunu engellemek kadar şekerli besinlerden ve özellikle dişlere yapışan türlerinden kaçınmak da yararlıdır.

Bakteri plağı ve yapışkan şekerli maddelerden korunmanın ana öğesi dişlerin fırçalanmaşıdır..

Ağız kokusuna adaçayı – ibrahim saraçoğlu

Ağız kokusuna bire bir evde hazırlayabilirsiniz ama lavabonuzun kenarından eksik etmeyin
Prof. İbrahim Saraçoğlu adaçayının ağız temizliğinde çok etkili olduğunu belirtti.

Saraçoğlu “Her gün, ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargarasını yapmak ağızdaki bakterilere ve de ağız kokusuna karşı güçlü bir engelleyicidir.

Normalde adaçayı gargarasını hazırlayıp lavabonuzdan eksik etmemeniz gerekir. Hazılanan adaçayı gargarası üç gün bozulmadan lavabonuzun rafında durabilir” dedi.

Telsiz çarpık diş tedavisi

Çarpık dişlerin telsiz tedavisi artık mümkün

Çarpık dişlerinizden şikayet ediyor, ancak estetik olarak tedavi süresince takılan tellerden rahatsız mı oluyorsunuz?

Diş Hastalıkları Tedavisinde uygulanan yeni teknoloji “Invasilign” yöntemi ile tel ve braket kullanılmadan ağızda belirgin olarak gözükmeyen, ergonomik şeffaf plakalar ile düzgün ve sağlıklı diş tedavisi mümkün…

Dent Suadiye Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Ahmet Pınar, genellikle genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilen çarpık dişlerin ilerleyen yaşlarda da düzeltilebildiğini, ancak uzun tedavi gerektiğini söyledi.

Diş tellerinden kaynaklı estetik kaygıların, yetişkinleri bu tedaviden uzak tuttuğunu belirten Pınar, bu sorunun Tel ve braket kullanılmadan yapılan “Invasilign” yöntemi ile ortadan kaldırılabildiğini ifade etti.

Pınar, invisalign yönteminin, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistem olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Şeffaf düzelticilerin, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellendiğini anlatan Pınar, her bir düzeltici plağın yaklaşık 2 hafta boyunca kullanıldığını ifade etti.

Pınar, iki hafta sonra yeni bir düzeltici takıldığını dile getirerek, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında, dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunuyor. Bu süreç adım adım ilerliyor. Altı hafta arayla ortodonti uzmanının yapacağı muayene ile tedavi süreci yönlendiriliyor.

Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor. Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay devam ediyor.”

“ESTETİK ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR”

Yöntemin telle yapılan uygulamaya oranla daha avantajlı olduğunu vurgulayan Pınar, invisalign yönteminin klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajının “estetik üstünlüğü” olduğunu söyledi. Pınar, “düzeltici plaklar tamamen şeffaftır ve fark edilmesi oldukça zordur.

Bu durum özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler arasında yöntemin popülerliğini artırıyor” diye konuştu. İnvisalign’ın diğer bir avantajının da “ağız hijyeninin daha kolay sağlanabilmesi” olduğunu ifade eden Pınar, şöyle devam etti: “Yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar İnvisalign’da yok. Çünkü, istendiğinde ağızdan çıkarılabiliyor ve fırçaladıktan sonra tekrar takılabiliyor.

İnvisalign yönteminin diğer bir avantajı ise tedavi süresinin ve tedavi sonucunun önceden bilinebilmesidir. Klasik ortodontik tedavide ise tedavi süresi hastaya ve hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor ve net süre vermek çok mümkün olmuyor. Öte yandan, tedaviye alışma dönemi çok daha rahat geçiriliyor.”

Pınar’ın verdiği bilgiye göre, invisalign yöntemi tüm süt dişleri düşüp yerine daimi dişlerin geldiği 12 yaşından itibaren başarıyla uygulanabiliyor.

Alt veya üst çenenin önde-geride olması gibi çenenin pozisyonunu ilgilendiren durumlarda 8-12 yaşlarında tedavi gerekiyor. Bunun dışında yaş faktörü önem taşımıyor.

Kaynak HürriyetHaber

Invasilign yöntemi ile çarpık diş tedavisi


Çarpık dişlerinizden şikayet ediyor, ancak estetik olarak tedavi süresince takılan tellerden rahatsız mı oluyorsunuz?
 
Diş Hastalıkları Tedavisinde uygulanan yeni teknoloji “Invasilign” yöntemi ile tel ve braket kullanılmadan ağızda belirgin olarak gözükmeyen, ergonomik şeffaf plakalar ile düzgün ve sağlıklı diş tedavisi mümkün…

Dent Suadiye Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Ahmet Pınar, genellikle genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilen çarpık dişlerin ilerleyen yaşlarda da düzeltilebildiğini, ancak uzun tedavi gerektiğini söyledi.

Diş tellerinden kaynaklı estetik kaygıların, yetişkinleri bu tedaviden uzak tuttuğunu belirten Pınar, bu sorunun Tel ve braket kullanılmadan yapılan “Invasilign” yöntemi ile ortadan kaldırılabildiğini ifade etti.

Pınar, invisalign yönteminin, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistem olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Şeffaf düzelticilerin, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellendiğini anlatan Pınar, her bir düzeltici plağın yaklaşık 2 hafta boyunca kullanıldığını ifade etti.

Pınar, iki hafta sonra yeni bir düzeltici takıldığını dile getirerek, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında, dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunuyor. Bu süreç adım adım ilerliyor.

Altı hafta arayla ortodonti uzmanının yapacağı muayene ile tedavi süreci yönlendiriliyor.

Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor.

Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay devam ediyor.”


-”ESTETİK ÜSTÜNLÜK SAĞLIYOR”-

Yöntemin telle yapılan uygulamaya oranla daha avantajlı olduğunu vurgulayan Pınar, invisalign yönteminin klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajının “estetik üstünlüğü” olduğunu söyledi. Pınar, “düzeltici plaklar tamamen şeffaftır ve fark edilmesi oldukça zordur.

Bu durum özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler arasında yöntemin popülerliğini artırıyor” diye konuştu.

İnvisalign’ın diğer bir avantajının da “ağız hijyeninin daha kolay sağlanabilmesi” olduğunu ifade eden Pınar, şöyle devam etti:

“Yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar İnvisalign’da yok. Çünkü, istendiğinde ağızdan çıkarılabiliyor ve fırçaladıktan sonra tekrar takılabiliyor.

İnvisalign yönteminin diğer bir avantajı ise tedavi süresinin ve tedavi sonucunun önceden bilinebilmesidir. Klasik ortodontik tedavide ise tedavi süresi hastaya ve hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor ve net süre vermek çok mümkün olmuyor.

Öte yandan, tedaviye alışma dönemi çok daha rahat geçiriliyor.”
Pınar’ın verdiği bilgiye göre, invisalign yöntemi tüm süt dişleri düşüp yerine daimi dişlerin geldiği 12 yaşından itibaren başarıyla uygulanabiliyor.

Alt veya üst çenenin önde-geride olması gibi çenenin pozisyonunu ilgilendiren durumlarda 8-12 yaşlarında tedavi gerekiyor. Bunun dışında yaş faktörü önem taşımıyor.

Yeşim Sert Karaaslan – AA
Posta.com.tr

Diş lekeleri nasıl temizlenir?

Dişlerdeki lekeler nasıl temizlenir?

Basit işlemlerle sorunu ortadan kaldırabilirsiniz

Dişteki lekeler genellikle basit bir temizlik ile giderilebilir. Diş doktorları tarafından uygulanan diş taşı temizliği sonrasında polisaj denilen bir işlem uygulanır.

Polisaj işlemi dişlerin üzerine özel bir macun uygulayarak bir lastik yardımıyla dişleri daha beyaz hale getirme işlemidir. Polisaj işlemi sonrasında dişlerdeki lekeler çıkmıyorsa ya çürük vardır ya da diş lekesi derine işlemiştir.

Dişin içine işlemiş lekeleri temizlemenin yolu da diş beyazlatmadır. Dişte leke oluşumunu engelleyen birçok diş macunu bulunmaktadır. Bu diş macunları düzenli kullanıldıklarında olumlu sonuç vermektedir.

Özellikle sigara içen kişilerin dişlerinde görülen sararmayı önleyici özellik taşıyan ürünler oldukça etkilidir. Ama temel prensip mutlaka öğünlerden sonra dişleri fırçalamaktır.

Özellikle kahve gibi kafein içeren içecekler dişler üzerinde leke bırakır. Milliyet’te de yer alan habere göre, diş macunu seçerken florürlü ve dişi koruyucu maddeler olanları seçmek gereklidir.

Dişi aşındırıcı öğeler içeren diş macunları kesinlikle kullanılmamalıdır. Diş ipi kullanmak da çok önemlidir. Dişin arasında kalan parçacıklar dişin çürümesine ve kalıcı renk değişimlerine neden olabilir. Küçük yaştan itibaren uygun diş ipi kullanmak ve diş etlerini acıtmamaya özen göstermek yararlı olacaktır.

Yirmi yaş dişi

Yirmi yaş dişi kâbusu!

Yirmi yaş dişi, diğer bir isimle akıl dişi, birçok insan için korkutucu bir fenomendir. Genel popülasyonun çok büyük bir kısmı yirmi yaş dişlerinden sıkıntı yaşamakta ve dental kliniklere başvurmaktadır. Bu fenomen abartılıyor mu? Yoksa gerçekten korkulacak bir şey var mı? Bu biraz da bizim beklentilerimizle alakalı…

Diş Hekimi Cansın Özgür, 20 yaş dişlerin doğru pozisyonda çıkması ve çevre dokulara zarar vermemesi halinde bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor.
Yirmi yaş dişi, 7 yaşından 25 yaşına kadar gelişmektedir.  9 yaşında radyografilerde de görülmeye başlayan yirmi yaş dişi, 14 yaşında “kuron” denen üst bölgesinin oluşumu tamamlanır.

16 yaşına gelindiğinde, kök oluşumunun %50’si tamamlanır. Bundan sonra çeneninde gelişimi ile beraber yirmi yaş dişi için yer oluşmaya başlar. 18 yaşında kök oluşumu tamamlanır. 24 yaşında, yirmi yaş dişlerinin %95’i bütün haraketlerini tamamlar. Bu aşamada diş ya çıkış yolunu takip edip sürmesini tamamlar, ya da farklı bir yöne doğru kendine çıkış yolu yaratmaya çalışır. Problemler, bu aşamaların herhangi birinde oluşabilir.

Farklı yöne çıkan, gömülü kalan veya herhangi bir patolojiye sebep olan bu yirmiyaş dişleri, neden normal seyirlerinde süremezler? Aslında bu durumu açıklamak için zaman içinde bir çok farklı açıklama yapılmıştır. Bunlardan bir kaçına örnek vermek gerekirse;
Yirmi yaş dişlerinden birden fazla kök varsa bunların farklı süreçte gelişmesi dişlerin normal seyrinde sürmemesini sebep olabilmektedir.

Diğer bir sebep ise diş genişliklerinin fazla, fakat çenedeki alanın az olmasıdır. Buna bağlı olarak diş sürmesini tamamlayacağı alana ulaşamaz.

Gelişim sırasında oluşan sıkıntılar da bu sebeplerin içinde sayılabilmektedir.

Peki her yirmi yaş dişi çekilmeli midir? Veya hangi yirmi yaş dişi çekilmelidir?

Maalesef gömülü yirmi yaş dişi, genelde hastalarda çok ciddi problemlere sebebiyet verir.

Örnek vermek gerekirse,  yarı gömülü yirmi yaş dişinin çevresinde oluşan iltihapın (perikoronitis) sebep olduğu, çok ciddi ağrı tablosu, çevre dişlerde çürük oluşumuna sebep olma, dişlerde sıkışıklık dolayısıyla şekil bozukluğuna yani ortodontik problemlere sebep olma, yirmi yaş dişi kaynaklı kist veya tümör oluşumuna zemin hazırlama, bulunduğu bölgedeki kemiği enfeksiyon benzeri oluşumlarla eritme, çene kırığına sebep olabilme, açıklanamayan ağrı tablosu  yirmi yaş dişlerinin oluşturabildiği problemlerin başında gelmektedir.

Ama bu bütün risklere rağmen biz “Bütün yirmi yaş dişleri çekilmelidir.” gibi bir tespit yapamayız.

Eğer bir yirmi yaş dişi sürmüşse ve aktif olarak kullanılıyorsa veya gömülü yirmi yaş dişi herhangi bir probleme ne hasta açısından ne de diş hekimi açısından neden olmuyorsa, çekimi zorunlu değildir.

Fakat gömülü olan bir yirmi yaş dişi ne yazık ki patlamaya hazır bir bomba gibidir.

Yapmamız gereken altı aylık düzenli kontroller için diş hekimimize gitmemiz ve bu kontrollerde düzenli olarak yirmi yaş dişlerimizi net olarak gösteren radyografiler aldırmamızdır.

Yirmi yaş dişinin çekimine karar verilmesi durumunda, diş çekimi yapılacak alan sterilizasyon kurallarına uygun olarak hazırlanmalı, alana lokal anestezi uygulanmalı ve dişin çekimi cerrahi prensiplere göre uygun olarak yapılmalıdır.

Yirmi yaş dişi çekimi sırasında hastalarımızın en büyük korkusu, herhangi bir ağrıyı hissetme düşüncesidir. Lokal anesteziler, beyin ile çekim alanı arasındaki sinir iletilerini bloke ettikleri için böyle bir olasılık, doğru uygulanmış bir lokal anestezi ile mümkün değildir.

Fakat dokunma ve baskı duyusu sadece genel anestezi ile bloke olduğundan, hasta dokunma ve baskı duyusunu hisseder. Bu, ağrıyla çok karıştırılan bir duyudur. Bu sebeple hastanın ve hekimin bunun ayrımına iyi varması gerekmektedir.

Yirmi yaş dişinin cerrahi çekimi sonrası, reçete edilen ilaçlar düzenli ve zamanında kullanılmalıdır. Ağıza gelen kan kesinlikle tükürülmemelidir.

24 saat süreyle  tütün ve tütün ürünleri tüketilmemelidir. Sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Operasyon sonrası o bölgeye yüzün dışından soğuk kompres uygulaması, operasyon sonra şişliği en aza indirecek bir durumdur.

Sonuç olarak düzenli Diş Hekimi kontrolü sizi bir çok sıkıntıdan erken teşhisle kurtaracaktır. Hastanın operasyon sonrası düzgün uygulacağı bir bakım en az doğru cerrahi teknik uygulanması kadar önemlidir. (Habertürk)

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..