Koli basili
İnsan barsağında yaşayan önemli bir bakteri. Çubuk şeklinde olup, bâzan zincirler hâlinde görülür.
Birçok türleri hareketlidir. Glikozu ve laktozu mayalar. Bir gram dışkıda yüz milyondan bir milyara kadar koli basili bulunabilir. Koli basili, hayatın ilk dakikalarından îtibâren kalın barsağın sürekli misafiridir.
Sindirim maddeleri artıklarını parçalayarak geçinen, bu yoldan insanlara faydalı olan bir bakteridir. Koliyi barsakta zararsız bir durumda tutan, barsağın direncidir. Sağlam bir barsak, koliye geçit vermez. Bu direnç herhangi bir sebeple azalırsa, koli basilleri kan yoluyla vücuda yayılır, böbrek, mesane safra kesesi gibi organlara yerleşerek tehlikeli durumlara yol açarlar.
Koli basili özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına sebeb olmaktadır. Bilhassa pis suların döküldüğü plajlar, koli basilinin yol açtığı hastalıkların kaynağıdır. İnsan dışkısının içinde devamlı bulunduğu için koli basili miktarı, suların dışkıyla kirlenmesinde ölçü kabul edilir. Bir suda, üç defa üstüste koli tipi basil bulunursa, o su içilmez ilan edilmelidir. Koli basili penisiline dirençlidir. Teramisin, kloramfenikole karşı duyarlıdır.
0 Yorum:
Yorum Gönder