Christian Bale

Batman Begins, Terminator 4: Salvation, Empire of the Sun gibi büyük bütçeli Holywood filmlerinde rol almış olan başarılı İngiliz oyuncu.

Christian Charles Philip Bale, 30 Ocak 1974 tarihinde, Pembrokeshire, Wales, Birleşik Krallık’da dünyaya geldi. Annesi bir sirk palyaçosu olan Jenny James, babası ise pilot Daved Bale’di. Dört kardeşin en küçüğü olan Bale, ailesinin işlerinden dolayı İngiltere, A.B.D. ve Portekiz gibi pek çok farklı ülkeyi dolaştı ve farklı okullarda eğitim aldı.

Bale ve gitar çalmaya ilgi duyan Ble, ablası Louise’in etkisi altında oyunculuğa yöneldi. İlk oyunculuk denemesini 1982 yılında, henüz sekiz yaşındayken T.V. reklamları ile yapan aktör, 1986 yılında, Anastasia: The Mystery of Anna adlı T.V. filmi ile sinema sektörüne adım attı.

1987 yılında, Anastasia filmindeki rol arkadaşı Amy Irving’in tavsiyesi ile ünlü yönetmen Steven Spielberg ile tanışan Bale, yönetmenin aynı yıl vizyona giren Empire of the Sun adlı sinema yapımında rol adlı; bu rolü ona National Board of Review of Motion Pictures.ödül töreninde en iyi genç yıldız ödülü getirdi.

1992 yılında, Disney’in ünlü müzikali Newsies’de Jack Kelly karakterini canlandıran Bale, 1993 yılında Swing Kids, 1994 yılında ise Little Woman adlı filmlerde rol aldı. 90’lı yılların en çok ses getiren yapımlarından birisi olan ve glam rockun doğuş yıllarını anlatan Velvet Goldmine filmindeki Arthur Stuart rolü, eleştirmenler ve izleyiciler tarafından taktirle karşılandı.

Bret Easton Ellis’in romanından uyarlanan Amerikan Sapığı, 2000 yılında vizyona girdi. Bale’in sinemanın ana akımına geçiş rolü olarak görülen film için deneyimli oyuncu, aylar süren ağır fiziksel antremanlara katılarak vücut yapısını güçlendirdi.

2002 yılında, post apokaliptik bir dünyada geçen ve de Gun Kata adı verilen matematik, çıplak elle dövüş ve silah çatışmasını birleştiren yeni bir kurgusal dövüş sporü üzerine temellenen bilim kurgu yapımı Equilibrium vizyona girdi. Bale’in John Preston adlı karakteri oynadığı film, türün sevenleri tarafından çok beğenilse de toplam 20 milyon dolar tutan yapım masraflarının yarısını bile karşılayamayarak yapımcılarını hayal kırıklığına uğrattı.

2004 yılında vizyona giren The Machinist’in çekimlerinin bitmesinin ardından yeni çekilecek Batman filmleri için başlatılan oyuncu seçmelerini kazanan Bale, Bruce Wayne karakterini canlandırmak için aşırı zayıf ve çelimsiz olarak görülerek yönetmen tarafından kilo alması için uyarıldı. Altı ayllık bir süre zarfında 30 kilodan fazla alan ve de kaslarını şekillendiren Bale, rol için uygun hale geldi. Film 15 Haziran 2005 tarihinde Amerika’da vizyona girdi ve de dünya çapında 370 milyon dolardan fazla hasılat yaptı. Batman Begins’deki rolü Chrsitian Bale’e 2006 yılında MTV ödül töreninde En İyi Kahraman Ödülü’nü getirdi.

Batman serisinin devamı olan The Dark Knight, 18 Temmuz 2008 tarihinde vizyona girdi ve de toplamda 1 milyar doları aşan bir hasılat getirerek bütün zamanların en çok kazandıran 4. filmi oldu.

The Prestige, Viktorya çağındaki iki yetenekli sihirbazın mücadelesini ekranlara getiren ve Christopher Nolan tarafından, Christopher Priest’in başarılı edebi eserinden sinemaya uyarlanan başarılı bir yapım oldu. Bale, The Prestige’de ünlü oyuncular Hugh Jackman, Piper Perabo ve de David Bowie ile beraber başrollerde yer aldı.

2009 yılında, Terminator serisinin son filmi olan Terminator: Salvation’da John Connor rolünü başarı ile canlandıran Bale, 2010 yılında vizyona girecek olan The Fighter adlı sinema filminin kadrosunda yer alıyor.

2000 yılında, Sırp asıllı Amerika’lı makyaj sanatçısı ve model Sandra Blazic ile evlenen Bale, bu evliliken Emmeline adlı bir kız çocuğuna sahip.

0 Yorum:

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..