Kalıtım

Karşılığında "soyaçekim" deyimi de kullanılan kalıtım, canlı varlığın atalarından edinmiş olduğu maddelerin etkisi, hatta kontrolü altında olduğunu belirtir. Başka türlü söylemek gerekirse,her canlı varlığın atalarıyla aynı nitelikleri taşıdığı anlamına gelir.

Yukarda, bir canlı varlığın atalarından almış olduğu "maddeler" e değinmiştik. Bu maddeler, enzimler ve öteki proteinler sentezini, dolayısıyla da organizmanın bütün canlılığını düzenleyen bir temel "ilke" yerine kabul edilebilir.

Kalıtım maddesi, özel yapıda-organik kimyasal maddeler olan ve kısaltılmış halinde DNA diye belirtilen "deoxyribo-nucleotide" lerle protein bileşimlerinin dizisidir.

Bildiğimiz gibi yeryüzünde her gün milyonlarca canlı dünyaya gelir. Bunlardan bazıları, dünyaya geldikleri andan itibaren ana-babalarına benzerler. Bazıları ise , hayatlarının çeşitli dönemlerinde değişiklikler gösterirler. Nitekim, bir kelebek doğduğu zaman yani dünyaya geldiğinde bir tırtıl görünüşündedir. Buna karşılık, yeni doğmuş insan yavrusu bir bebektir. Fakat gene de dünyaya gelmesinde sebep olan anne ve babasının küçük bir örneği durumundadır. Burada sözkonusu olan benzerlik, her canlıya ait genel yapı ve özel davranış karakteristiklerinin kuşaktan kuşağa, ana-babadan, doğan yavruya geçmesiyle gerçekleşir. Yeni dölün eski döle benzemesi hali ve bunu sağlayan etkenlerin yeni doğan yavrulara geçmesi "kalıtım-soyaçekim-ırsiyet" diye tanımlanır.

0 Yorum:

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..