Wolfgang Pauli
Avusturya asıllı İsviçreli fizikçi.
Wolfgang Pauli, 25 Nisan 1900'de Viyana'da doğdu. Arnold Sommerfeld'in yanında Münich Universitesi'ne gitmeden önce ilk eğitimini Viyana'da tamamladı.
1921 yılında doktorasını aldı ve Göttingen Universitesi'nde bir yıl Max Born'un, daha sonraki yıl da Copenhag'da Niels Bohr'un yanında asistanlık yaptı.
1923 - 1928 yılları arasında Hamburg Üniversitesi'nde okutman olarak çalıştı. Hamburg Üniversitesi'ndeki görevinin ardından Zürih Federal Teknoloji Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü oldu.
Sonraları, 1931 - 1941 yılları arasında Michigan Üniversitesi'nde ve 1942 yılında Purdue Üniversitesi'nde aynı görevle çalıştı. 1940 yılında Princeton'da "Teorik Fizik Bilim Başkanlığı"na seçildi fakat II. Dünya Savaşı sonrası Zürih'e geri döndü.
Zürih'e döndükden sonra Görecelik Teorisinin iyi bir açıklamasını yayımladı. Kendi adıyla anılan Exclusion Prensibi' ni ortaya attığında, atomun yapısını belirginleştirdi ve elektronun durumunu nitelendirmek için iki değişkenli bir fonksiyonun gerekliliğini ortaya koydu.
Pauli, II. Dünya Savaşı'ndan hemen önce Zürih'teki Teorik Fizik Araştırma Merkezi'nde, yüksüz, ağırlıksız ve Beta bozumu sırasında enerji yüklü parçacığık olan neutrinonun varlığının farkına varan ilk kişidi oldu.
Temel parçacıkların yörünge ve istatistiği arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak, alan teorisini birleştirten Pauli, quantum teorisi keşfine büyük katkılarda bulundu ve 1945 yılında bu alandaki büyük ilerlemeye aktif olarak katıldı. Teorik fizik ve quantum mekanik problemleri üzerine birçok ülkede makaleleri yayımlandı. Aynı sene Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü.
Royal Society of London'ın yabancı bir üyesi olan Pauli, ayrıca Swiss Physical Society, American Physical Society, American Association for the Advancement of Science'a da üyeydi. 1930 yılında Lorentz Madalyasıyla ödüllendirildi.
Wolfgang Pauli, Franciska Bertram ile 4 Nisan 1934 yılında evlendi. 15 Aralık 1958'de Zürih'te öldü.
0 Yorum:
Yorum Gönder