Ağız Kokusu

Ağız kokusu bir çok hastalık sırasında ortaya çıkabilecek bir belirtidir. Ağzın özel bir kokusu yoktur. Ama soğan ve sarımsak gibi özel kokulu ya da lahana ve salatalık gibi sindirimi güç yiyeceklere bağlı olarak değişik kokular ortaya çıkabilir.

Ağız ve diş bakımının yapılmaması sonucu ağızda artık besinlerin çürümesi kkötü kokuya yol açar. Alkol, eter, klorofom, arsenik bileşikleri gibi tedavi amacıyla ya da isteyerek alınan bazı maddeler de ağız kokusu yapar.

Ağız koku ayrıca bazı patalojik durumlarda ortaya çıkar. Bunlar arasında ağız mukozası iltihabı, bademcik iltahabı, diş çürüğü, diş eti iltahabı, ülserleşmiş tümörler gibi ağız hastalıkları, yemek borusu ya da mide kapısı( pilor) darlığı ve tümörleri gibi besin birikmesine yol açan mide ve yemek borusu hastalıkları, verem apse ve kangren gibi  akciğer hastalıkları, şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi metabolizma hastalıkaları sayılabilir.


Bazı durumlarda ağız kokusu tipiktir ve hastalığın tanınmasını sağlar. Böbrek yetmezliğinde amonyak kokusu, denetlenemeyen şeker hastalığının ketoasidoz evresinde çürümüş meyveyi andıran aseton kokusu buna örnektir.

0 Yorum:

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..