Sürme
Çeşitli bitkilerde, özellikle tahıllarda hastalık yapan Ustillago sınıfı mantar ve bu mantarlarla meydana gelen hastalık. Hastalığın bulaştığı kısımlarda, tânelerin karararak başakların bozulmasına ve tânelerin yok olmasına sebep olurlar. Bitki başaklarında tânelerin yerine kötü kokulu siyahımsı spor topakları dolar. Değişik tahıl türlerine mahsus sürme hastalığı yapan ustillago türü vardır
(Buday için U.tritici; arpada U. nuda veU. hordei; yulafta U. avanae; mısırda U. maydis gibi). Bunlar sporlanarak ürer, rüzgârla dağılarak yayılır ve hastalığı daha geniş alana bulaştırırlar.
Tâneler, cıvalı ilâçlarla daha önceden dezenfekte edilirse bâzı sürmelere karşı faydalı olur. Arpa ve buğday sürmeleri için önce 30°C’lik suda 50-60 dakika, daha sonra da 50-52°C ılık suda 2-3 dakika bekletilmelidir. Kozmetikte kullanılan sürme, kirpik diplerine sürülen siyah tozdur. Bu tozu kullanmak için hazırlanmış kaplara sürmedân denilir. Eskiden kemik veya ağaçtan yapılırdı. Mâdenî olanları da vardır.
0 Yorum:
Yorum Gönder