Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Dr. Nesrin Yetkin: Cinsel istek, en temel içgüdülerimizden biri. Belki de en karmaşığı. Sinir sisteminin birçok bölümü ve hormonlar cinsel istek üzerinde rol oynar. Aynı zamanda toplumsal ve kültürel değerlerden, karmaşık psikolojik süreçlerden de etkilenir. Cinsel istek bireyin yaşamının farklı dönemlerinde değişiklikler gösterebilir.

Kişinin yaşamındaki olumlu veya olumsuz değişiklikler cinsel isteği etkiler. Mesela okul, iş değişikliği, mezuniyet, iş kaybı, iflas veya ciddi zorluklar cinsel isteği azaltabilir. Yine taşınma, göç, ev veya şehir değişikliği cinsel istekte olumsuz etkilere yol açabilir.

Ayrıca şiddete maruz kalmak, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, sevilen bir yakının hastalığı veya ölümü cinsel isteği azaltır.

Cinsel İsteksizlik Sık Görülen Sorunlardan mı?

Dr. Nesrin Yetkin: Sanıldığından daha yaygın. Günlük yaşamın hızlı temposu ve yaşamın diğer alanlarındaki sorunlar, cinselliğin gündemimizde işgal ettiği yeri azaltır. Genel keyifsizlik hali, yorgunluk, hastalıklar, üzüntüler, kaygılar, cinselliğin arka plana itilmesine neden olabilir.

Eşlerin ilişkilerindeki sorunlar, birbirlerine karşı cinsel ilgilerini, isteklerini olumsuz etkileyebilir, ikili ilişkilerde çözümlenemeyen çatışma alanları, sonuca bağlanmayan tartışmalar, tekrarlanan anlamsız kavgalar, birçok kişinin cinsel ilgisini azaltır. Cinsel yaşamdaki sorunlar, duyumsuzluklar, hayal kırıklıkları da doğrudan cinsel isteği yok edebilir.

Cinsellikle ilgili konular eşler arasında da rahatlıkla konuşulamaz. Bu yüzden bazen çok ufak aksaklıklar, cinsel yaşamda büyük sorunlara yol açabilir. Eşlerden birinin temizlik kurallarına uymaması, cinsel ilişkinin yeri, zamanı, süresi gibi konuşarak kolayca çözümlenebilecek sorunlar yıllarca sürebilir. Cinsel işlev bozuklukları, cinsel deneyimlerde sürekli hayal kırıklığı yarattığı için, bir süre sonra iki tarafın da cinsel isteksizliğine neden olabilir.

Cinsel İsteksizlik Daha Çok Hangi Yaşlarda Görülür?

Dr. Nesrin Yetkin: Her bireyin cinsel istek sıklığı, cinsel gereksinimleri farklı. Kimi, günde bir kereden fazla cinsel istek duyar, kimi de haftada bir kez. Bunların hepsi normal cinsel istek yelpazesi içinde. Cinsel işlev bozukluğu diyebilmek için, kişinin tüm cinsel etkinliklere iki hafta süreyle bir kere bile cinsel istek duymaması gerekir.

Elbette cinselliğin belki de en karmaşık bölümü olan cinsel istek için daha esnek olunmalı. Kişiyi etkileyebilecek birçok faktör göz önüne alınmalı, sadece geçici dönemlere değil, tüm cinsel yaşama da bakılmalı.

0 Yorum:

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..