Laktasyon

Memelerden süt gelmesi veya vücutta süt îmâli. Üç ayrı yerde kullanılır:

1) Memelerde süt meydana gelişi; süt salgılanması(lohusalık devresinde).

2) Doğumu tâkiben memelerde süt meydana geldiği ve bebeğin emzirildiği devre; laktasyon devresi.

3) Enzime; meme verme. Doğumdan hemen sonra östrojenlerin ve progesteronun (kadın streoit hormonlarının) âniden ortadan kalkması, bunların memelerdeki süt salgılama düzeni üzerindeki engelleyici etkisinin kaybolmasına ve hipofiz tarafından salgılanan prolaktin hormonu miktarının artmasına sebep olur. Prolaktin ise laktasyonu meydana getiren hormondur.

Bebek memeyi emdiği zaman, hissi uyarılar beyindeki hipotalamusa iletilerek oksitosin hormonunun salgılanmasına sebeb olur.

Böylelikle 30 saniye içerisinde meme başından süt akmaya başlar. Bir memenin emilmesi, yalnızca o memede değil, karşı tarafta da süt salgılanmasına sebeb olmaktadır.

Eğer annenin memelerinden devamlı olarak süt alınmazsa bir iki hafta içerisinde memelerin süt salgılama kabiliyeti ortadan kalkar. Eğer annenin memeleri emilmeye devam edilecek olursa, süt salgılanması senelerce devam edebilir.

Ancak gelen süt miktarı, normal olarak, yedinci-dokuzuncu aylar arasında azalır. Laktasyonun en fazla cereyan ettiği devirde günlük salgılanan süt miktarı, bir buçuk litreyi bulmaktadır.

0 Yorum:

Hakkında Bilgi - Teknoloji Hakkında Bilgi, Sağlık Hakkında Bilgi, Eğitim Hakkında Bilgi,Kültür Hakkında Bilgi, Sanat Hakkında Bilgi, Din Hakkında Bilgi, Türkiye Hakkında Bilgi, Yaşam Hakkında Bilgi, Bilim Hakkında Bilgi ve Hakkında Bilgi aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz blog sitesi..