Ahmet Ateş
1917 yılında Urfa'nın Birecik ilçesinde, Ağca Köyünde dünyaya gelen Ahmet Ateş, Yüksek Öğretmen Okulu ve istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi. 1939'da Prof. Dr. Helmut Ritter'in asistanı olarak istanbul Üniversitesinin Arabiyat kürsüsüne intisap etti. 1943'te Doçent olan Ateş, pek çok milletlerarası ilmi konferanslarda Türk ilim alemi adına temsilci olarak katıldı. Ahmet Ateş, kurucusu da olduğu Şarkiyat Enstitüsü Müdürlüğü, İslâm Ansiklopedisi Yazı Heyeti Başkanlığı, yine kurucusu olduğu Milletlerarası Şark Tedkikleri Cemiyeti idare heyeti üyeliklerinde çalıştı.
Prof. Dr. Ahmet Ateş, çok yazan biri olmasına rağmen, çalışmalarında ilmî titizlikle, yüksek ilmî seviyeye son derece hassasiyet gösteren biri olarak, Türk kültür ve irfan hayatında pek çoğu meçhul olan meseleleri gün yüzüne çıkardığı gibi, yazılmış pek çok yanlışı da tashih etmesiyle tanınmıştır. Arap, Fars Dilleriyle, edebiyatları sahasında dünya çapında bir otorite olan Prof. Dr. Ahmet Ateş, 20 Ekim 1966'da Hak'kın rahmetine kavuşmuştur.
Prof. Dr. Ahmet Ateş, Afganistan Neşriyat Müdürlüğü'nün, Kabil'de düzenlediği "Hâce Abdullah Ensari'nin Ölümünün 900. Yıldönümü" (26 Eylül -Ekim, 1962) Anma toplantısına davet edilmiş, Afganistan intihalarını dönüşte Türk Kültürü Dergisinin (Ocak, 1963, Sayı, 3) ve (Mayıs, 1963, Sayı, 7) nüshalarında Türk okuyucularına sunmuştur.
0 Yorum:
Yorum Gönder